Gazeta AgroNews Nr.24

Stymulacja procesu kiszenia J ednym z podstawowych sposobów konserwacji pasz jest ich kiszenie. Proces ten może zachodzić samoistnie, jednak wyprodukowanie kiszonek o wysokiej strawności wymaga stymulacji procesu kiszenia – poprzez wprowadzanie inokulantów – bakterii produkujących kwas mlekowy. W efekcie uzyskujemy niskie pH <4,2 w przypadku kiszonki z kukurydzy oraz pH <4,7-5,0 w przypadku kiszonek z traw i roślin motylkowych. Uzyskując takie parametry hamujemy działanie niekorzystnej mikroflory – bakterii kwasu masłowego, które rozkładają cukry i kwas mlekowy do kwasu masłowego – redukujemy dzięki temu gorzki smak i nieprzyjemny zapach. Przy intensywniejszym rozwoju tych drobnoustrojów następuje gnilny rozkład białka, co w konsekwencji jest przyczyną psucia się paszy. Znajomość podstawowych procesów mikrobiologicznych zachodzących JAK WYPRODUKOWAĆ KISZONKĘ WYSOKIEJ JAKOŚCI? PODSTAWĄ OPŁACALNOŚCI PRODUKCJI JEST ODPOWIEDNIE PRZYGOTOWANIE I KONSERWOWANIE PASZ OBJĘTOŚCIOWYCH ORAZ WYPRODUKOWANIE KISZONKI DOBREJ JAKOŚCI. ZASTOSOWANIE RÓŻNEGO RODZAJU DODATKÓW DO ZAKISZANIA MOŻE PRZYSPIESZYĆ I UKIERUNKOWAĆ PROCES FERMENTACJI, POPRAWIĆ JAKOŚĆ I STABILNOŚĆ TLENOWĄ KISZONEK ORAZ OGRANICZYĆ STRATY SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH I ENERGI I. 34 NUMER 22 PRODUKCJA ZWIERZĘCA

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=