Gazeta AgroNews Nr.24

W przypadku tych chorób duże znaczenie ma wykorzystanie niechemicznej i chemicznej metody zwalczania grzybów, które je powodują. Istnieje też możliwość zwalczania chorób przy pomocy zapraw nasiennych. W przypadku patogenów, które powodują ostrą oczkową plamistość i zgorzel podstawy źdźbła, są to zaprawy zbudowane z pojedynczych substancji czynnych. Do ograniczania fuzaryjnej zgorzeli podstawy źdźbła i korzeni, a dokładniej do zwalczania grzybów powodujących zgorzel siewek, wywołaną przez gatunki rodzaju Fusarium, zarejestrowanych jest wiele zapraw nasiennych. Łamliwości źdźbła nie ogranicza się, zaprawiając materiał siewny. Jedną z ważnych metod jest agrotechniczna metoda ograniczania. Ważnym elementem jest tu odpowiedni płodozmian. Zmniejszenie udziału roślin zbożowych w płodozmianie, a zwłaszcza unikanie uprawy po sobie pszenicy lub innego gatunku zbóż ozimych w znacznym stopniu zmniejsza zagrożenie łamliwością źdźbła, zgorzelą podstawy źdźbła oraz fuzaryjną zgorzelą podstawy źdźbła i korzeni. Sposób uprawy też może ograniczyć lub zwiększyć zagrożenie chorobami podstawy źdźbła. Orka głęboka zmniejsza w danym sezonie zagrożenie przez omawiane choroby, ponieważ resztki pożniwne w postaci ścierniska i źdźbeł porażonych przez grzyby są głęboko przykryte przez glebę. W następnym sezonie, gdy te resztki nie rozłożą, bo np. gleba była sucha, resztek było zbyt wiele, a życie mikrobiologiczne gleby niewystarczające, mogą one stanowić zagrożenie, bo grzyby na takich resztkach mogą przetrwać. Trzeba na ten problem zwracać uwagę i w przypadku wystąpienia takiej sytuacji mieć ją pod kontrolą, czyli przygotować odpowiednią metodę walki z grzybami. Choroby atakujące podstawę źdźbła i (lub) korzenie stanowią duże zagrożenie, gdy uprawa jest uproszczona, albo gdy w gospodarstwie wykonuje się siew bezpośredni. W takich systemach uprawy na powierzchni gleby pozostaje duża ilość resztek pożniwnych, na których obecne są grzyby powodujące choroby podstawy źdźbła, nazywane też chorobami podsuszkowymi. W systemach, w których resztki pożniwne stanowią niebezpieczeństwo, duże znaczenie ma zwalczanie chemiczne. Aby dobrze przygotować się do walki chemicznej, trzeba poznać grzyby powodujące zagrożenie dla korzeni i podstawy źdźbła zbóż. Ważna jest też znajomość objawów chorobowych, jakie powodują te grzyby. 5 PRODUKCJA ROŚLINNA

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=