Page 14 - Agronews03_v01

Basic HTML Version

na Międzynarodowych Dniach z Doradztwem
Rolniczym w Siedlcach oraz na Międzynarodowej
Wystawie Rolniczej AGROSHOW w Bednarach.
Nie zapomnimy także o Międzynarodowych
Targach Przemysłu Spożywczego i Gastronomii
– POLAGRA FOOD. Prezentacje krajowe
to też majowy „Piknik z Programem PDŻ”,
który chcielibyśmy zaprezentować w nowej
formule, ale to jeszcze jest tajemnica.
Zagranicą, co stało się już tradycją, gościliśmy
na berlińskich targach GRUENE WOCHE.
Po raz pierwszy prezentujemy program PDŻ
na Międzynarodowych Targach SALIMA
w BRNIE. Planujemy także prezentację
programu PDŻ na marcowych targach
ALIMENTARIA w Barcelonie, targach
Seoul Food&Hotel w Korei Południowej,
na waszyngtońskich Międzynarodowych
Targach Summer Fancy Food Show,
targach SIAL Brasil w Sao Paulo,
Super Fine Food Show w Hanoi,
Międzynarodowych Targach
Żywności i Napojów SHOP
w Dublinie, a także na targach
SIAL Paris we Francji oraz
na Międzynarodowych Targach
Żywności Wysokiej Jakości Salon
del Gusto w Turynie.
Warto się ubiegać
Jak widać z przedstawionych
planów na ten rok, Program PDŻ
promowany będzie na licznych
imprezach, które są odwiedzane
przez wielu handlowców
zainteresowanych produktami żywnościowymi
o wysokiej jakości, jakimi są produkty
oznaczone znakiem PDŻ. Dlatego też warto,
by producenci wykorzystywali ten sposób
promocji, polegający na potwierdzaniu jakości
wyrobów przez niezawisły organ jakim jest
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W każdym działaniu informacyjno-
promocyjnym kierujemy informacje nie tylko
do producenta, ale również do konsumenta.
Efektem takiego podejścia do promocji jest
to, że coraz bardziej świadomy konsument,
poszukujący produktów o wysokiej jakości
wybierze te posiadające umieszczony
na opakowaniu uznany znak jakości PDŻ.
Natomiast producent, którego produkty
są oznaczone tym znakiem, zwiększa swoją
sprzedaż, bo konsumenci chętniej wybierają
oznakowane produkty. Dlatego też edukacja
konsumenta, jak i promocja znaku PDŻ
są tak samo ważne i tak samo traktowane
w podejmowanych działaniach promocyjnych
programu PDŻ.
dr Anita Szczykutowicz
Dyrektor Departamentu
Promocji
i Komunikacji MRiRW
14
numer 03
żywność