Page 30 - Agronews03_v01

Basic HTML Version

Dobry rozród krów
zapewnia wysoką
produkcję mleka
Krowy rodzące cielęta regularnie w odstępach
rocznych, osiągają najwyższą życiową
wydajność mleka. W praktyce niemal każdy
hodowca spotyka się z jałowością bydła. Za
jałową uważa się krowę, która nie została
zacielona do 3 miesięcy po wycieleniu oraz
jałówkę - niezacieloną do wieku 18 miesięcy.
Najważniejsze żywienie, wiedza
i postępowanie hodowcy
Dobre wyniki w reprodukcji stada można
osiągnąć przy prawidłowym żywieniu
dostosowanym do potrzeb produkcyjnych
i okresów fizjologicznych krów. Latem
płodności sprzyja racjonalny wypas
dawkowany z dostatkiem młodej zielonki.
Na kwaterze wypoczynkowej zwierzętom
należy zapewnić dostęp do wody i soli
lizawki z mikroelementami oraz możliwość
schronienia przed słońcem. Długie przebywanie
w upale przy silnym nasłonecznieniu źle
wpływa na rozród. Należy pamiętać, że przy
skarmianiu młodych zielonek jest dużo białka
i wystarczająca ilość witamin, a energia
i niektóre składniki mineralne wymagają
uzupełnienia, szczególnie przy krowach
wysoko wydajnych. W okresie zimowym na
rozród korzystnie wpływa żywienie bardzo
dobrej jakości sianokiszonką z dodatkiem
kiszonki z kukurydzy i stosowanie dodatków
witaminowo-mineralnych (witamina A, D, E
i szereg pierwiastków mineralnych, które są
niezbędne dla dobrej płodności).
Szczególnego traktowania
i uwagi wymagają krowy
zasuszone i po wycieleniu
do następnego zacielenia.
Krowy należy zasuszać na 60 dni przed
wycieleniem. Taki okres jest najkorzystniejszy
dla regeneracji wymienia i przygotowania
organizmu do następnej laktacji
i ponownego zacielenia. Najlepszą
metodą zasuszenia jest
całkowite zaprzestanie
dojenia pod osłoną
antybiotyków.
Krów
zasuszonych
nie wolno
żywić paszami
tuczącymi
i doprowadzać
do kondycji
opasowej.
Zatuczenie utrudnia
poród i często powoduje
komplikacje poporodowe, obniża płodność
i wydajność mleka.
30
numer 03
hodowla