Page 37 - Agronews03_v01

Basic HTML Version

to wzmacniacze aromatu. Dopuszczalne
w świetle polskiego prawa środki
konserwujące obejmują symbole od E 200 do
E 252 oraz od E 280 do E 285.
Rozsądnym krokiem jest zastąpienie
wspomnianych produktów owocami,
wyrobami niskotłuszczowymi i przekąskami
zawierającymi naturalne składniki.
Z perspektywy producenta takie wyroby są
bardziej ryzykowne, gdyż przez krótszy czas
nadają się do spożycia, ale z drugiej
strony popyt na zdrowsze
produkty rośnie. Na rynku
są nawet dostępne
przekąski pozbawione
konserwantów,
barwników,
aromatów. W sieci
powstają specjalne
sklepy skupione
na żywności
funkcjonalnej
oraz przekąskach,
słodkościach,
nektarach i sokach,
których zawartość jest
w pełni bezpieczna dla
organizmu człowieka,
uzupełniając go
jednocześnie
o ważne wartości
odżywcze.
Dariusz
Wojtczak
Warto zastąpić
produkty
zawierające
konserwanty
owocami,
wyrobami nisko-
tłuszczowymi
i przekąskami
zawierającymi
naturalne
składniki.
37
marzec-kwiecień 2012
żywność