Page 41 - Agronews03_v01

Basic HTML Version

zostać zmienione tak, aby przy udzielaniu
zamówień pierwszeństwo przyznawane było
tym przedsiębiorcom, którzy używają lokalnych
produktów i którzy zagwarantują bezpłatną
redystrybucję niesprzedanych produktów
wśród ludzi potrzebujących lub oddanie jej
do banków żywności.
EU powinna wspierać działania w zakresie
dystrybucji produktów spożywczych dla
obywateli znajdujących się w najmniej
korzystnej sytuacji jak również w zakresie
pomocy na rzecz zaopatrzenia uczniów
w mleko i produkty mleczne oraz programu
promującego spożywanie owoców
w szkołach w celu zapobiegania
marnotrawieniu żywności –
czytamy
w dokumencie.
Marnotrawstwo żywności.
Statystyki
Obecna utrata żywności w 27 krajach
członkowskich: 89 mln ton rocznie
(ok. 179 kg na głowę).
Prognoza na 2020 rok (jeśli
żadne działania nie
zostaną podjęte):
126 mln ton
rocznie.
Odpowiedzialni
za marnotrawienie
żywności:
n
gospodarstwa
domowe – 42 proc.
(60 proc. z tego dałoby
się uniknąć)
n
producenci – 39 proc
n
sprzedawcy – 5 proc
n
dostawcy
żywności – 14 proc
Kamila Szałaj
Źródło: PE
41
marzec-kwiecień 2012
żywność