Page 44 - Agronews03_v01

Basic HTML Version

Miód wolny
od zanieczyszczeń
Projekt badawczy CONffIDENCE, który otrzymał
5.8 milionów euro wsparcia z funduszy europejskich,
pozwoli na przeprowadzanie szybszych
i tańszych testów monitorujących zawartość
zanieczyszczeń w miodzie.
N
owe metody testowania bezpieczeństwa
żywności są jednym z rezultatów
czteroletniego projektu CONffIDENCE,
który rozpoczęto w maju 2008, z zamiarem
rozwijania tanich metod wykrywania
skażenia w pożywieniu i karmie. Obawy
dotyczące bezpieczeństwa żywności
w Europie, zainspirowały powołanie
projektu, którego zakończenie planowane
jest na maj 2012 roku, a koszt szacowany
jest na 7.15 m euro, z czego 5.8 m
pochodzi z 7 Programu Ramowego Komisji
Europejskiej (FP7).
– Europa to duży rynek spożycia miodu,
ale niestety istnieje wiele obaw, co do
poziomu zawartości antybiotyków w tym
produkcie –
wyjaśnia koordynator projektu
dr Jacob de Jong.
Antybiotyków używa się w celu
zapobiegania i leczenia infekcji pszczół,
ale człowiek może mieć styczność
z pozostałościami, które przenoszone są
przez pszczoły do miodu. Konsekwencje
uodpornienia się na antybiotyki u ludzi są
oczywiste.
Wykrywacz antybiotyków
Nowe przyrządy oparte na pomiarach
paskowych, umożliwiają przebadanie 8
próbek w około 45 minut, co pozwala na
wykrycie czterech różnych antybiotyków,
takich jak: chloramphenicol, sulfonamidy,
fluorochinolony i tylozyna. Na terenie Unii
Europejskiej zabroniony jest import miodu
skażonego tymi związkami chemicznymi.
W sytuacji, gdy zanieczyszczenie
zostanie wykryte późno, podczas procesu
dystrybucji, całe partie muszą zostać
wycofane, co wiąże się z wysokimi
obciążeniami finansowymi.
– Do tej pory nie było tak szybkiej
i prostej metody wykrywania różnych grup
antybiotyków. Teraz jest to możliwe, nawet
w warunkach naturalnych
– ocenia dr de
Jong, pracownik instytutu bezpieczeństwa
żywnościowego w Holandii.
Urządzenia już za rok
Znajdujące się obecnie w ostatnich
stadiach weryfikacji urządzenia testujące,
zostaną sprawdzone w licznych
laboratoriach, by potwierdzić zgodność
wyników. Producent, firma Unisensor,
ma nadzieję wprowadzić je na rynek na
początku przyszłego roku.
Jedzenie bez metali ciężkich
Podstawowym atutem programu
CONffIDENCE jest szybka, prosta i tania
metoda testowania, która może być
przeprowadzana przez pracowników na
każdym szczeblu produkcji żywności.
Projekt CONffIDENCE obejmuje
międzynarodową współpracę
jednostek zlokalizowanych w 10
krajach - ośmiu instytucji badawczych,
pięciu uniwersytetów, dwóch dużych
producentów żywności i karmy. Wspólnie
Nowe urządzenia
umożliwiają
przebadanie 8
próbek w około
45 minut,
co pozwala
na wykrycie
czterech różnych
antybiotyków.
44
numer 03
żywność