Page 43 - AgroNews Magazine Nr.6

Basic HTML Version

43
hodowla
Osoby rozpoczynające prowadzenie produkcji
zwierzęcej w swoim gospodarstwie powinny
ukończyć odpowiednie szkolenie; zwłaszcza
prowadzenie gospodarstw specjalistycznych
wymaga ciągłego doskonalenia wiedzy
i śledzenia przepisów prawnych.
Kontrola zwierząt (dozór)
Kontrolowanie zwierząt ma na celu ocenę
ich stanu zdrowotnego (kulawizny, biegunki,
osowiałość, brak pobierania pokarmu,
zapalenie wymion itp.) i warunków
przebywania (np. skręcony łańcuch, wsunięcie
nogi w niebezpieczne miejsce).
Zwierzęta gospodarskie
utrzymywane
w pomieszczeniach
powinny być
kontrolowane co najmniej raz dziennie,
a cielęta – dwa razy dziennie. Praktycznie
przegląd stada dokonywany jest przy
wypełnianiu podstawowych obowiązków:
karmienia i pojenia zwierząt.
Dla potrzeb kontroli
zwierząt należy
zapewnić w gospodarstwie oświetlenie stałe
lub przenośne (niezależnie od oświetlenia
naturalnego).
Zwierzęta gospodarskie utrzymywane
w systemie otwartym
powinny być
doglądane tak często, jak to jest możliwe,
by uniknąć ich cierpienia zarówno fizycznego
(głód, pragnienie, obrażenia ciała), jak
i emocjonalnego (strach). W sytuacji
podejrzenia choroby należy, o ile jest
to konieczne, oddzielić zwierzę od reszty
grupy, zapewnić mu czyste, wygodne miejsce
do leżenia i otoczyć je opieką. Jeżeli nasza
opieka jest niewystarczająca, mamy obowiązek
wezwania lekarza weterynarii.
Natężenie światła
sztucznego
w budynkach
inwentarskich dla
trzody chlewnej
musi wynosić co
najmniej 40 lx
przez minimum
8 godzin dziennie.