46
numer 06
hodowla
być stały. Świnie należy karmić co najmniej
jeden raz dziennie. Przy grupowym utrzymaniu,
jeśli nie stosuje się karmienia do woli
bądź ze sterowanych elektronicznie stacji
paszowych, należy zapewnić zwierzętom
możliwość
jednoczesnego dostępu do paszy.
Sprzęt i urządzenia do karmienia i pojenia
muszą być regularnie czyszczone i sprawdzane.
Budynki i pomieszczenia dla
zwierząt
W budynkach inwentarskich należy zadbać
o bezpieczeństwo zwierząt oraz ich komfort
psychiczny i fizyczny, poprzez odpowiednią
konstrukcję pomieszczeń i wyposażenie.
Pomieszczenia, kojce, wyposażenie i urządzenia
muszą być czyszczone i dezynfekowane,
by uniemożliwić rozprzestrzenianie się chorób.
Utrzymanie w czystości miejsca przebywania
zwierząt zapobiega m.in. gromadzeniu
się much i gryzoni, obecność których
stanowi zagrożenie dla zdrowia zwierząt
i ich psychicznego komfortu oraz zagraża
bezpieczeństwu produktów żywnościowych
pochodzenia zwierzęcego.
Wszelkie materiały służące do budowy
pomieszczeń inwentarskich, kojców, boksów,
a szczególnie te, z którymi zwierzęta mają
kontakt
(ściany, posadzki, przegrody, karmidła,
poidła, wyposażenie dodatkowe) nie mogą
być dla nich szkodliwe i muszą być łatwe
do czyszczenia i dezynfekcji.
Pomieszczenie, kojce oraz ich wyposażenie nie
mogą stwarzać zagrożenia zranieniem poprzez
wystające elementy, ostre kanty i powierzchnie.
Miejsce do leżenia nie może negatywnie
wpływać na zwierzęta, musi być suche,
czyste i wygodne. Przy grupowym utrzymaniu
zwierząt musi być go tyle, by wszystkie
zwierzęta jednocześnie miały możliwość
odpoczynku.
Warunki środowiskowe
Świnie utrzymywane w budynkach muszą
mieć zapewnione bezpieczne dla ich zdrowia
warunki przebywania. Dotyczy to temperatury,
oświetlenia, stężenia szkodliwych gazów
(amoniak, dwutlenek węgla, siarkowodór),
stanu podłóg oraz jakości materiałów użytych
do wykonania urządzeń i sprzętu, z którymi
zwierzęta mają kontakt.
Temperatura
w budynkach inwentarskich dla
trzody chlewnej nie jest regulowana prawem.
Wymogi dotyczące komfortu cieplnego zależą
głównie od wieku zwierząt.
Oświetlenie:
natężenie światła sztucznego
musi wynosić co najmniej 40 lx przez minimum
8 godzin dziennie, co odpowiada około 24
W/m
2
światła żarowego lub 6 W/m2 światła
jarzeniowego. W przypadku oświetlenia
wyłącznie sztucznego nie może ono być włączone
przez całą dobę.
Podstawowym warunkiem utrzymywania stężenia
szkodliwych gazów i kurzu
na poziomie
nieszkodliwym dla zwierząt jest prawidłowo
działająca wentylacja, która eliminuje też
przykrą woń. Prawo polskie nakłada obowiązek
monitorowania w pomieszczeniach inwentarskich
stężenia amoniaku (NH3), dwutlenku węgla (CO2)
i siarkowodoru (H2S).
Maksymalne poziomy stężeń tych
gazów nie mogą przekroczyć:
n
NH3 – 20 ppm
n
CO2 – 3000 ppm
n
H2S – 5 ppm
W pomieszczeniach z wentylacją mechaniczną
należy zapewnić system wentylacji awaryjnej
(najczęściej grawitacyjnej) oraz zainstalować
system alarmowy, regularnie sprawdzany pod
kątem sprawności.
Optymalna
wilgotność względna
powietrza
w pomieszczeniu inwentarskim wynosi
60‑70 proc.
Podłogi
nie mogą przyczyniać się do cierpień
i chorób świń. Powinny być w miarę gładkie,
stabilne, nieśliskie. Nie mogą powodować
urazów mechanicznych poprzez wystające
niebezpieczne elementy. Prosięta poniżej dwóch
tygodni życia muszą mieć zapewnioną ściółkę.
Świnie nie mogą być narażone na ciągły
hałas
przekraczający 85 dB. Należy unikać nagłego
źródła hałasu, mogącego wystraszyć zwierzęta.
Urządzenia, wyposażenie, sprzęt, z którym
świnie mają bezpośredni kontakt, nie mogą
zawierać substancji szkodliwych zarówno pod
względem chemicznym, jak i mikrobiologicznym.
Obsługą zwierząt
powinny
zajmować się
osoby
o odpowiednich
kwalifikacjach
zawodowych,
potwierdzonych
świadectwem
ukończenia szkoły
rolniczej lub
wynikających
z praktycznego
doświadczenia
nabytego
podczas pracy ze
zwierzętami
w gospodarstwie
rolnym.