50
Podnosimy kulturę upraw
i jakość plonów
Podstawowym ograniczeniem firmy jest
powierzchnia, dlatego już w latach 90-
tych postanowiono konfekcjonować
produkty do sieci: Carrefour, Selgros
i Marcpol. Po to by współpracować
z sieciami, Białuty Sp. z o.o. wybudowały
magazyny, w których można jednorazowo
przechowywać 9 tys. ton ziemniaków,
co rozwiązuje tak powszechny w kraju
problem zbyt małej bazy przechowalniczej.
W komorach luzem przechowywane
są ziemniaki dla przetwórstwa, a ziemniaki
stołowe są magazynowane w skrzynio-
paletach. Białuty dysponują trzema
przechowalniami – jedną na 6 tys. ton
ziemniaka dla przetwórstwa, drugą 2,5
tys. ton ziemniaków w kontenerach oraz
przechowalnią na 500 ton sadzeniaków.
Cebula jest przechowywana w jednej
z komór przechowalni dla ziemniaków dla
przetwórstwa o pojemności ponad 1000 ton.
Istotnym problemem są szkodniki: drutowce,
pędraki i rolnice. Spółdzielnia boryka
się z brakiem dopuszczonych do użycia
preparatów ochronnych. Szkodniki wyrządzają
na polach spółdzielni nawet do 30% strat
w plonach ziemniaków i cebuli. Do znacznych
szkód w plonach przyczyniają się również
zawirowania atmosferyczne. W 2012 roku
grad spowodował zniszczenie jednej plantacji
ziemniaków i jednej cebuli. Zastosowano
dwukrotnie na plantacji cebuli, którą
dotknął grad preparat ochronny Huwasan,
co spowodowało przyśpieszenie wegetacji
cebuli przy jednak znacznie mniejszym plonie
ok. 30t/ha porównując z plonem z pola nie
dotkniętego gradem, gdzie uzyskano ponad
50
t/ha.
„
Allium” – dynamiczny
rozwój młodej grupy
Dobrym przykładem dynamicznego
i skutecznego działania w branży warzywnej
jest Spółdzielcza Grupa Producentów
warzyw „Allium” ze Śliwnik w gminie Nowe
Skalmierzyce. Grupa ta zrzesza plantatorów
warzyw produkujących głównie cebulę,
marchew, ziemniaki oraz warzywa kapustne.
W skład grupy wchodzi 12 osobnych
gospodarstw o średnim areale 10 ha upraw,
które się zjednoczyły w 2008 roku.
Jak mówi Andrzej Bochyński zajmujący się
obróbką warzyw: „w szeroko pojętej grupie
producentów rolnych ze Śliwnik oprócz grupy
„
Allium” działają także pomniejsze grupy:
grupa produkcji mleka „Lazur”, spółdzielnia
produkcyjna „Promień’ oraz spółdzielnia
produkcji ziemniaka „Kartofelek”.
–
Ten teren to jest jeszcze spółdzielnia
rolnicza natomiast my będziemy kupować
od spółdzielni 2 magazyny pod nasze potrzeby
warzywne – dodaje A. Bochyński. Poza tym
posiadamy w pobliskim Miazgowie budynki
do przechowywania i obróbki cebuli.
Największy wkład w całkowity wolumen
wyprodukowanych warzyw w zrzeszeniu
ma jeden podmiot- Spółdzielnia Produkcyjna
„
Promień” uprawia do 50 ha warzyw. Inni
członkowie zrzeszenia grup i indywidualni
rolnicy uprawiają od 1 do 10 ha warzyw.
Ogólny areał upraw członków grupy
produkujących warzywa – głównie cebulę,
marchew oraz buraki ćwikłowe, to ponad
100
ha ziemi klas III, IV i V. Członkowie grupy
uprawiają i sprzedają poprzez grupę również
pietruszkę, selery, brokuły, kapustę białą
i kalafiory.
numer 07
PRODUKCJA ROŚLINNA
Budynek zakładu obróbki cebuli w Miazgowie należący do grupy Allium.