informację, że środek jest najbardziej skuteczny,
gdy stosuje się go na młode, wschodzące
chwasty, nie starsze niż w fazie 2-6 liści.
Późniejszy zabieg wiąże się często z wyższymi
kosztami, ponieważ należy użyć wyższe dawki
środka lub zastosować herbicydy drogie,
które są w stanie poradzić sobie z mocno
wyrośniętymi chwastami. Jednak zawsze należy
liczyć się z tym, że efekt chwastobójczy będzie
słabszy w porównaniu do oprysków jesiennych.
W związku z powyższym zabieg jesienny
powinien być podstawowym w ochronie
zbóż ozimych przed chwastami, natomiast
zabieg wiosenny powinien być jedynie jego
uzupełnieniem w sytuacji, gdy nie wszystkie
chwasty zostały zniszczone w zabiegach
jesiennych lub na polu pojawiły się nowe
wschody.
Wybór herbicydu do odchwaszczania
danej uprawy powinien być podyktowany
głównie składem gatunkowym chwastów
występujących na danym polu. Szczególną
uwagę należy zwrócić na gatunki dominujące
oraz te, które są silnie konkurencyjne dla
zbóż. Najsilniej konkurencyjnym chwastem
jednoliściennym, który w dodatku
powszechnie występuje w uprawach zbóż
na terenie całej Polski jest miotła zbożowa.
Gatunek ten nawet przy niewielkim nasileniu
może powodować znaczne straty w plonach,
a jego próg szkodliwości dla wynosi 10-15
roślin/m2. Znacznie bardziej konkurencyjny
jest wyczyniec polny, jednak występuje
on lokalnie, tylko w niektórych rejonach
naszego kraju. Najbardziej popularny jest
na Żuławach Wiślanych, we wschodniej
części kraju, a ostatnio coraz częściej pojawia
się na terenach nizinnych i południowo-
zachodnich. Źródła literaturowe podają
różne progi szkodliwości dla wyczyńca –
5,5-15
szt./m2, 20-30 szt./m2, w zależności
od warunków siedliskowych, stanu
uprawy, odmiany rośliny uprawnej. Wysoka
szkodliwość chwastów jednoliściennych dla
zbóż wynika z faktu, że należą do tej samej
rodziny. W związku z czym ich cykl życiowy
jest zbliżony do cyklu zbóż, co powoduje,
że kiełkują i dojrzewają w tym samym czasie
co roślina uprawna, stanowiąc dla niej silną
konkurencję. Ze względu na pokrewieństwo
mogą być żywicielami fakultatywnymi dla
innych agrofagów (wirusy, bakterie, grzyby,
Spośród zbóż
ozimych, najmniej
zachwaszczone
jest żyto oraz
jęczmień,
ze względu
na wczesny
termin siewu oraz
szybkie tempo
wzrostu w okresie
jesiennym,
co skutkuje
szybkim zwarciem
międzyrzędzi
i w konsekwencji
ogranicza
wschody i wzrost
chwastów.