Page 29 - Gazeta AgroNews Nr 10

CHOROBA
WARTOŚĆ
Śniecie
1
zarodnik/ziarno
Pleśń śniegowa
zainfekowane 10% ziarna
Septoria lub fuzaryjna zgorzel siewek
zainfekowane 10% ziarna
Głownia pyląca
0,5 %
zainfekowanych zarodków
Sporysz
3
fragmenty sporyszu na 500g ziarna
Z pośród
dostępnych
na rynku zapraw
najczęściej
używane są te
oznaczone
symbolami :
DS (proszek
do stosowania
w stanie suchym),
WS (proszek
do sporządzania
zawiesiny
wodnej), CS
(
zawiesina
kapsuł w cieczy
do rozcieńczania
wodą) czy
coraz częściej
stosowane
FS (płynny
koncentrat).
chorób zwalczanych w ten sposób jest
prawie niewidoczny. Wystarczy 1 rok
przerwy w stosowaniu zaprawiania,
aby problem w kolejnych latach stał się
zauważalny i stwarzał kłopoty w uprawie.
W tabeli 1 podano cechy diagnostyczne
niektórych chorób zbóż ograniczanych przez
zaprawy, w tabeli 2 znajdują się przykłady
zapraw zarejestrowanych do zaprawiania
ziarna pszenicy ozimej oraz zakres
ograniczanych przez nie chorób.
W naszym kraju nie ma określonych progów
szkodliwości, które wskazywać by mogły
na potrzebę wykonania zaprawiania. Zabieg
ten wykonuje się obligatoryjnie. W wielu
krajach UE np. Wielkiej Brytanii określono
progi, kiedy trzeba wykonać zabieg
zaprawiania. W tabeli 3 podano te wartości
progowe.
PROF. DR HAB. MAREK KORBAS
MGR INŻ. JAKUB DANIELEWICZ
ZAKŁAD MIKOLOGII
IOR–PIB W POZNANIU
Tabela 3. Wartości progowe wskazujące na konieczność zaprawienia
ziarna (Wielka Brytania/HGCA)
Głownia pyląca pszenicy
Głownia zwarta jęczmienia
29
PRODUKCJA ROŚLINNA