1.
Jakie przepisy regulują rynek pasz
w Polsce?
Całokształt zagadnienia dotyczącego pasz
w Polsce reguluje ustawa z dnia 22 lipca
2006
r. o paszach (Dz. U. 2014 r., poz. 398),
która wprowadza do krajowego porządku
prawnego przepisy rozporządzeń Parlamentu
Europejskiego i Rady oraz implementuje
dyrektywy WE w tym zakresie.
W związku z powyższym krajowe
prawodawstwo dotyczące pasz składa się z:
1.
ustawy o paszach,
2.
przepisów unijnych wydanych w formie
rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady
oraz dyrektyw,
3.
krajowych aktów wykonawczych do ustawy
o paszach.
W kwestii rozporządzeń unijnych ustawa
o paszach określa kompetencje organów
do wykonywania zadań w zakresie higieny
i urzędowej kontroli pasz, dodatków
stosowanych w żywieniu zwierząt, organizmów
genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych
do użytku paszowego oraz pasz genetycznie
zmodyfikowanych, a także ogólne zasady
i wymagania prawa żywnościowego
określonych m.in. w przepisach:
1)
rozporządzenia (WE) nr 183/2005
Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12
stycznia 2005 r. ustanawiającego wymagania
dotyczące higieny pasz (Dz.Urz. UE L 35
z 8.02.2005, str. 1), w którym określone
zostały m.in. wytyczne odnośnie wymogów
dotyczących produkcji pierwotnej, procedury
zatwierdzania i rejestracji wszystkich
podmiotów działających na rynku pasz,
2)
rozporządzenia (WE) nr 1831/2003
Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
22
września 2003 r. w sprawie dodatków
stosowanych w żywieniu zwierząt (Dz.Urz. UE L
268
z 18.10.2003, str. 29),
3)
rozporządzenia (WE) nr 882/2004
Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
29
kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli
31
PRODUKCJA ZWIERZĘCA