dniu podajemy w iniekcji preparaty żelazowe.
W tym samym okresie wykonujemy także
kastracje knurków. Zabieg ten wykonywany
w tym okresie przy wysokiej odporności biernej
(
matczynej) wpływa korzystnie na szybkie
gojenie ran. Warunkiem zachowania dobrego
stanu zdrowia jest zapewnienie prosiętom
optymalnych warunków środowiskowych,
dostępu do świeżej, czystej wody oraz
podawania jak najwcześniej specjalistycznych
pasz typu superprestarter. Dokarmianie prosiąt
w okresie ssania przyzwyczaja je do pobrania
i trawienia paszy stałej i jednocześnie
stymuluje przewód pokarmowy do trawienia
roślinnych składników pokarmowych paszy.
Taki trening paszą pozwala w sposób bardzo
łagodny przejść z mleka na paszę stałą,
co w konsekwencji ułatwia odsadzenie,
ogranicza także zahamowanie wzrostu i upadki
prosiąt.
Postępowanie z prosiętami w okresie
odsadzenia
Okres odsadzenia prosiąt to czas dużych zmian
w ich życiu. Prosiętom towarzyszy duży stres
związany ze zmianą środowiska, przejście
z żywienia mlekiem lochy na pasze stałe,
czy łączenia w grupy. Optymalnym okresem,
w którym odsadzamy prosięta jest 28 dzień
ich życia i osiągnięcie wagi 8 kg. W tym
wieku i przy tej wadze prosięta przenoszone
są do odchowalni, w której powinna panować
temperatura w granicach 27
o
C i wilgotność
powietrza 50-60 %. Temperatura w kolejnych
tygodniach powinna być obniżana o 1
o
C .
Wysokość temperatury w pomieszczeniach
dla prosiąt zależy od masy ciała zwierząt, typu
podłogi, jakości paszy i wilgotności powietrza.
Prosięta utrzymywane na rusztach powinny
mieć temperaturę wyższą o 2-3
o
C w stosunku
do prosiąt utrzymywanych na słomie. Kolejnym
bardzo ważnym czynnikiem jest zapewnienie
prosiętom odpowiedniej wielkości powierzchni
kojca. Na jedno zwierzę powinniśmy
przeznaczyć około 0,3 m
2
posadzki kojca.
W kojcu nie powinna też być utrzymywana
zbyt liczna grupa zwierząt. Idealnie by było
jeżeli cały miot byłby przenoszony do jednego
kojca i w takiej grupie dorastał do końca
tuczu. Jeżeli grupujemy prosięta z kilku
miotów to pamiętajmy o łączeniu prosiąt
w jednakowych wagach i wielkościach, a także
nie przesadzajmy z ich liczebnością. Obsada
kojca w systemie rusztowym nie powinna
przekraczać 40 sztuk, a na głębokiej ściółce
100-150
sztuk. Zwierzęta powinny mieć
wystarczającą ilość miejsca przy korycie,
która powinna wynosić w pierwszych 10-ciu
dniach życia około 7 cm na jedno prosię. Jest
to bardzo istotne ze względu na to, że prosięta
są przyzwyczajone jeść i pić jednocześnie.
Paszę należy zadawać kilka razy w ciągu
doby w małych ilościach. W celu poprawy
smakowitości paszy można ją mieszać
ze słodzikami, substancjami aromatyzującymi,
czy mączką rybną. Podawana pasza dla prosiąt
to profesjonalnie przygotowany prestarter,
który powinien zawierać w 1 kg paszy:16Mj
energii strawnej, 20-21% białka oraz 1,6%
lizyny, jak również odpowiednią ilość witamin
i soli mineralnych. Poziom włókna w paszy
dla prosiąt nie powinien przekraczać 3,5%.
W skład prestarteru powinny wchodzić:
ekstrudowane ziarna zbóż, preparaty
mlekopochodne i mlekozastępcze,
mączka rybna, glukoza,
witaminy, zakwaszacze
i substancje zapachowe.
Prosiętom powinniśmy
również zapewnić stały
dostęp do świeżej
i czystej wody,
regularnie
kontrolowanej
pod
Podawana pasza
dla prosiąt
to profesjonalnie
przygotowany
prestarter,
który powinien
zawierać w 1
kg paszy:16Mj
energii strawnej,
20-21 %
białka
oraz 1,6% lizyny,
jak również
odpowiednią ilość
witamin i soli
mineralnych.
40
PRODUKCJA ZWIERZĘCA
NUMER 14