Page 39 - Gazeta AgroNews Nr 15

pod względem plonotwórczym kondycję roślin
uprawnych i odpowiedzialność wobec środowiska.
Zakres naszych zaleceń rozpoczyna się od profilu
glebowego i reaktywacji życia biologicznego
w glebie, poprzez dobór płodozmianu, odmian,
dawek i dat siewu, ochrony, odżywania roślin,
biostymulacji i innych kompleksowych działań,
które w koniunkcji wdrażają zasady rolnictwa
zrównoważonego w codzienne realia ciężkiej
pracy Rolnika. Oferujemy i polecamy Klientom
coraz odważniejsze wykorzystanie nawozów
specjalistycznych, wzbogacających życie
w glebie, aminokwasów, kwasów fulwowych
i pożytecznych bakterii, aktywatorów życia w glebie,
biostymulatorów optymalizujących procesy
fizjologiczne roślin i optymalnie wykorzystujących
fotosyntezę. W naszych rozwiązaniach jest
także miejsce dla adjuwantów specjalnych dla
poszczególnych grup chemicznych, kondycjonerów
wody i wszelkiego rodzaju innych zabiegów
pozwalających ograniczyć nadużywanie pestycydów
czy też wyjaławianie gleby poprzez nieświadomą
bądź zbyt agresywną gospodarkę. Cieszymy się
niezmiernie, obserwując szybko rosnące grono
oddanych tej idei, świadomych rolników, którzy
w praktyce przekonali się do tego typu rozwiązań
i poza świadomością spełnienia obowiązku wobec
społeczeństwa, cieszą się również wymiernymi
korzyściami ekonomicznymi.
Dla przykładu ostatnimi czasy w skład produktów
poprawiających strukturę gleby stosuje się
produkty zawierające kwasy humusowe (kwasy
próchnicowe). W skład tych związkówwchodzą
dwie podstawowe grupy tych związków, kwasy
fulwowe oraz huminowe. PROCAM, chcąc być firmą
wiodącą w tej materii wprowadza od roku na rynek
lignohumaty, które stanowią efekt nowatorskiej
technologii. Generalnie jak dotąd podstawowymi
surowcami do wyrobu kwasów humusowych były
torf lub odmiany węgla brunatnego, jak chociażby
leonardyty. Tymczasem została opracowana
nowa technologia pozyskiwania soli huminowych
o bardzo wysokim stężeniu. Metoda ta opiera
się na imitacji naturalnych procesów humifikacji
praktycznie każdej materii organicznej zawierającej
ligninę, która zazwyczaj związków huminowych
nie zawiera. W naturze proces próchnienia węgla
drzewnego może trwać wieki (patrz węgiel brunatny
i leonardyty) natomiast ta technologia skraca go
do ok. 1-2 godzin.
4.
Jakie korzyści płyną dla firmy z racji udziału
w projekcie?
Główną korzyścią udziału firmy w projekcie poza
aspektami ideologicznymi, o których wspominałem
powyżej, jest możliwość wymiany doświadczeń
i uczestniczenia w forum dyskusyjnymw tak
zacnym gronie. Wzajemne wsparcie i wymiana
doświadczeń pozwala każdemu z uczestników
projektu w sposób symbiotyczny korzystać z wiedzy
i praktyki pozostałych. Wspólne działania pozwalają
osiągnąć więcej i umożliwiają dalszy rozwój, aspekty
poznawcze i inne punkty widzenia. Dyskusje
w szerszym gronie ludzi o różnych potrzebach
i doświadczeniach pozwalają poszerzać horyzonty,
a także lepiej zrozumieć stanowiska oraz potrzeby
poszczególnych uczestników rynku rolnego w Polsce.
5.
Jak przewiduje Pan przyszłość gospodarstw
rolnictwa zrównoważonego?
Gospodarstwa zrównoważone mają największe
szanse na przetrwanie nawet w czasach kryzysu.
Naszym zdaniem będą w stanie w sposób
najbardziej racjonalny i długoterminowy korzystać
optymalnie z zasobów naturalnych oraz unikną
wielu problemówwynikających z nieracjonalnej
gospodarki. Gospodarstwa, które świadomie
oraz w harmonii z naturą będą wdrażać zasady
zrównoważonego rolnictwa, będą cieszyć się
solidną i stabilną pozycją, powtarzalnością
produkcji i jakości, bez przykrych niespodzianek,
które jak wiemy z doświadczenia bywają bolesne.
Zdolność słuchania i odpowiadania na potrzeby
pola zaowocuje wdzięcznym i powtarzalnym
plonem, a zasady zrównoważonego rolnictwa
i zintegrowanej ochrony roślin pozwolą z pewnością
na optymalizację kosztów produkcji w przeliczeniu
na tonę wyprodukowanego materiału.
Podsumowując: zdrowy rozsądek, odpowiedzialna
praca i świadomość, jaki wpływma na nasze
uprawy i środowisko wszystko to co robimy w polu,
wykorzystanie nauki i mikrobiologii, a przede
wszystkimwyważone, indywidualne podejście
do każdej uprawy zapewni nam sukces i przetrwanie
tego, co najcenniejsze.
MAREK PYTELEWSKI
MACIEJ BROMIRSKI
TOMASZ KAJZER
PROCAM POLSKA SP. Z O.O.
39
PRODUKCJA ROŚLINNA