GOSPODARSTWA ROLNE
WSPÓŁPRACUJĄ Z POLSKIM
STOWARZYSZENIEM
ROLNICTWA
ZRÓWNOWAŻONEGO „ASAP”
ROSNĄCA ŚWIADOMOŚĆ KONSUMENTÓW ŻYWNOŚCI I PRESJA
WPROWADZANIA BARDZIEJ PRZYJAZNYCH DLA ŚRODOWISKA
METOD JEJ PRODUKCJI POWODUJĄ NOWE WYZWANIA DLA
CAŁEGO ŻYWNOŚCIOWEGO ŁAŃCUCHA WARTOŚCI. WYNIKI
BADANIA OPINII PUBLICZNEJ MIESZKAŃCÓW UNII WSKAZUJĄ,
ŻE 95% Z NAS CHCE WIĘKSZEJ DBAŁOŚCI O NASZE WSPÓLNE
DOBRO JAKIM JEST ŚRODOWISKO NATURALNE (EUROBAROMETR).
D
latego też od kilku lat obserwujemy
wzrost zainteresowania rolnictwem
zrównoważonym jako alternatywnego
rozwiązania dla intensywnej, przemysłowej
produkcji rolnej, potencjalnie niebezpiecznej dla
środowiska naturalnego.
Przez rolnictwo zrównoważone rozumiemy
efektywną produkcję bezpiecznej, wysokiej jakości
żywności w sposób chroniący i poprawiający
stan środowiska naturalnego, zabezpieczający
ekonomiczne warunki bytu rolnika i lokalnych
społeczności jak też w poszanowaniu zdrowia
i dobrostanu wszystkich wykorzystywanych
w procesie produkcji zwierząt i roślin. Zasady
rolnictwa zrównoważonego odnoszą się
do całego gospodarstwa jako ściśle powiązanego
z otaczającym go ekosystemem.
Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa
Zrównoważonego „ASAP” stawia sobie za cel
propagowanie i wspieranie rozwoju tej formy
produkcji rolnej wśród rolników. Zapraszamy
do współpracy rolników chcących rozwijać
swoje gospodarstwa wg zasad rolnictwa
zrównoważonego. Do oceny stopnia realizacji
zasad rolnictwa zrównoważonego opracowaliśmy
szereg wskaźników jakościowych w formie pytań.
Jest to Lista Kontrolna w oparciu o którą rolnicy
mogą dokonać samooceny swoich gospodarstw.
40
EKONOMIA
NUMER 17