Gazeta AgroNews Nr.32

PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 32 8. AgroNews .com.pl spory, porażone bulwy sadzeniaków, niechro- nione plantacje), wysokość strat. Choroba w naszym kraju najczęściej wy- stępuje pod koniec czerwca lub na początku lipca, chociaż może także pojawić się później jeśli wcześniej nie będzie korzystnych wa- runków. Przy uprawach pod okrywami, gdzie stwarzamy korzystniejsze warunki do roz- woju roślin choroba może pojawić się już w maju. Jednak najczęściej moment jej wystą- pienia zbiega się z kończeniem fazy wscho- dów, kiedy rośliny na plantacjach osiągają wysokość 15-20 cm (BBCH 15-25). Wtedy pośród rozwijających roślin tworzy się spe- cyficzny mikroklimat (wzrasta wilgotność względna powietrza) co sprzyja rozwojowi infekcji. Dalszy przebieg choroby zależy od wystąpienia korzystnych warunków. Do za- każenia korzystne temperatury to 12-15 0 C i wilgotność powietrza powyżej 90%, a dla dalszego rozwoju korzystne temperatury to 15-21 0 C przy wilgotności powietrza powyżej 90%. Sprawca choroby atakuje część nadziemną (liście i łodygi – fot. 1 i 2) oraz bulwy ziemniaka (fot. 3). Przy sprzyjających do swojego rozwoju warunkach (odpo- wiednie temperatury i wysoka wilgotność) choroba może dziennie zniszczyć 10% powierzchni asymilacyj- nej rośliny, doprowadzając w ciągu kilku dni do zatrzy- mania jej możliwości gromadzenia plonu. Ochrona plantacji przed szkodliwością choroby ze względu na jej epidemiczny charakter wymaga zaanga- żowania wszystkich dostępnych metod (hodowla od- pornościowa, prawidłowa agrotechnika, stosowanie cyklicznych zabiegów nalistnych). Metoda hodowli odpornych na zarazę ziemniaka naj- lepsze efekty dała w przypadku odmian skrobiowych, gdzie wiele z nich to odmiany o odporne i o podwyż- szonej odporności (tab. 1). Takich efektów nie uzyska- no w przypadku odmian jadalnych, gdzie wszystkie po- pularne na rynku odmiany są albo bardzo podatne lub podatne i będą wymagały intensywnej ochrony z wy- Tabela 1. Odporność części nadziemnej roślin ziemniaka na zarazę ziemniaka (wg IHAR-PIB Jadwisin 2019) Odporność wg 9-stopniowej skali Typ kulinarny Odmiana Odmiany jadalne 2,0 – 3,5 (bardzo podatne) AB*** Denar, Impala, Impresja, Lord, Pogoria, Riviera, Tonacja, Viviana, Altesse, Hetman, Dali, Oberon, Orchestra B* Berber, Fresco, Ingrid, Irys, Tacja, Augusta, Bellarosa, Bila, Bohun, Carrera, Gwiazda, Ignacy, Lato- na, Madeleine, Michalina, Stokrotka, Vineta, Asterix, Ditta, Malaga, Satina, Victoria BC**** Justa, Miłek, Amora, Innovator, Lady Claire, Lady Rosetta, Honorata, Irga, VR 808 4,0 – 5,5 (podatne) AB Manitou, Otolia B Aruba, Lawenda, Magnolia, Owacja, Astana, Bojar, Folva, Jurata, Jurek, Laskara, Lech, Sagitta, Sante, Eurostar, Jelly BC Aldona, Cekin, Finezja, Mazur, Tajfun, Bryza, Fianna Odmiany skrobiowe 3,0 – 5,5 Cedron, Partner, Boryna, Glada, Harpun, Jubilat, Kaszub, Kuba, Pasat, Rumpel, Szyper, Torpeda, Zuzanna, Ikar, Pasja Pomorska, Pokusa 6,0 – 7,0 Mieszko, Widawa, Amarant, Hinga, Inwestor, Jasia, Rudawa, Skawa 8,0 Bzura, Kuras *- A - typ sałatkowy (nadaje się na sałatki, zapiekanki, do smażenia i do zup); ** - B - typ ogólnie użytkowy (nadaje się do gotowania, do zup, na frytki, smażenie w talarkach, placki, kopytka, knedle, kluski, kiszki ziemniaczane i babki); *** AB- sałatkowy do ogólnie użytkowe- go; **** - BC - typ ogólnie użytkowy do mączystego; *****- C - typ mączysty (nadaje się na purée, frytki, chipsy, do ciast ziemniaczanych do pieczenia)

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=