Gazeta AgroNews Nr 33

18. AgroNews .com.pl PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 33 CAŁY OKRES PRZECHOWALNICZY ZIEM- NIAKÓWMOŻNA PODZIELIĆ NA 4 ETAPY: Etap 1 - wstępny okres przechowywania, na który składają się osuszenie i zabliźnienie ran połączone z korkowaceniem skórki. Długość tego okresu jest różna, ale przyjmuje się, że nie powinien trwać więcej niż 2 tygodnie w temperaturze 15oC. Etap 2 – schładzanie bulw ziemniaka. W cią- gu doby można uzyskać obniżenie tempera- tury w zakresie 0,2-0,5oC przy wilgotności powietrza od 90% do 95% okres ten może trwać od 4 do 8 tygodni od momentu rozpo- częcia schładzania. Etap 3 - długotrwałe przechowywanie. Na tym etapie istotną rolę odgrywa samo prze- znaczenie przechowywanych ziemniaków. Ziemniaki jadalne powinny być przechowy- wane w temperaturze 5-7oC, a sadzeniaki 3-5oC. Etap 4 – przygotowanie ziemniaków do użyt- kowania, polegające na powolnym podnosze- niu temperatury do 12-15oC przez okres 2-3 tygodni. Przyjmuje się, że ubytek masy bulw ziemniaków w okresie ich przechowywania nie powinien przekroczyć 5%. Należy pamiętać, że na dobrą jakość zbio- ru oraz ograniczenie poziomu start w okresie przechowywania bulw ziemniaka składa się całokształt prawidłowo wykonanych zabie- gów agrotechnicznych począwszy od uprawy gleby, doboru odmiany, terminowego sadze- nia, pielęgnacji i ochrony do przygotowania plantacji do zbioru i przeprowadzenia go za pomocą sprawnych technicznie maszyn. Źródło: PODR Zabiegi ochronne przed zachwaszczeniem zbóż ozimych w okresie jesiennej wegetacji jest optymalnym rozwiązaniem. Nie wyklu- czone, że po długim okresie jesiennej wege- tacji wiosną będzie trzeba wykonać zabieg uzupełniający, w celu zwalczania nowych wschodów chwastów. Również łagodne, bez- śnieżne zimy sprzyjają zachwaszczeniu. Jed- nakże większość herbicydów najskuteczniej zwalcza chwasty we wczesnych fazach ich wzrostu. Stąd brak zabiegów ochronnych przed zachwaszczeniem w okresie jesiennej wegetacji może skutkować tym, że wiosną PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 33 AgroNews .com.pl 19. Zwalczanie chwastów w zbożach ozimych w terminie jesiennym E fektywność zabiegów jest zależna między innymi od przebiegu warun- ków pogodowych, zwłaszcza od wil- gotności gleby. Wwarunkach posuchy sku- teczność tych środków ulega znacznemu obniżeniu. Stąd przebieg warunków pogodo- wych, a w szczególności ilość opadów desz- czu i ich rozkład powinien być uwzględniony przy planowaniu zabiegów herbicydowych. Program odchwaszczania zbóż ozimych jest jednym z szerzej opracowanych zaleceń. Do zwalczania zbędnej roślinności moż- na przystąpić bezpośrednio po siewie przed wschodami lub po wschodach zbóż w okresie jesiennej wegetacji. Najszerszy asor- tyment zalecanych środków chwastobójczych występuje w pszenicy ozimej. już silnie ukorzeniona niepożądana roślinność roz- pocznie rozwój wcześniej niż zboża, a wraz z ich roz- wojem zmniejszać się będzie ich wrażliwość na środ- ki chwastobójcze. W takich okolicznościach trzeba stosować pełne dawki herbicydów, których skutecz- ność może być niezadawalająca. W obecnym sezonie przybyło kilka nowych herbi- cydów do zwalczania chwastów w zbożach ozimych, głownie są to rozwiązania (substancje czynne) już wcześniej zalecane. Do nowości w programie ochro- ny zbóż przed zachwaszczeniem należy zaliczyć pre- paraty zawierające mieszaninę substancji czynnych bensulfuronu metylowego z metsulfuronem metylo- wym (Loop, Xandu) sklasyfikowanych do grupy po- chodnych sulfonylomocznika. Przeznaczone są do zwalczania gatunków chwastów dwuliściennych, ta- kich jak: fiołek polny, gwiazdnica pospolita, jasnoty, maruna bezwonna, rdestówka powojowata, tasznik pospolity oraz przytuli czepnej. Efekt działania tych środków w postaci żółknięcia zwalczanych chwa- stów widoczny jest po 2-3 tygodniach od ich zasto- sowania. Najlepiej działają na młode intensywnie ro- snące chwasty w fazie 2-6 liści. Wwarunkach suszy skuteczność może być obniżona.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=