Gazeta Interaktywna Nr 35

PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 35 10. AgroNews .com.pl Kiszenie – konserwacja pasz Przygotowanie kiszonek jest rozsądnym i ekonomicznie uzasadnionym sposobem kon- serwacji pasz objętościowych. Odpowied- nio spreparowana zielona masa z kukurydzy może stanowić podstawę żywienia bydła mięsnego i mlecznego. Skarmiając kiszon- kę złej jakości, krowy pobierają mniej su- chej masy. Kluczem do sukcesu jest przygo- towanie paszy wysokojakościowej o dużej, przekraczającej 30% zawartości suchej masy. Pierwszą de- cyzją producenta jest wybór odmiany ku- kurydzy. Jakie para- metry powinno się przeanalizować przy jej wyborze? Nale- ży przede wszystkim zweryfikować plon ogólny suchej masy, za- wartość skrobi i strawność włókna. Plon ogólny suchej masy To parametr, który weryfikowany jest od niedawna. Do tej pory analizowano jedynie plon ogólny świeżej masy, który jest czynni- kiem zdecydowanie mniej miarodajnym. W ostatnich latach firmy nasienne pracowały nad zwiększeniem wysokości roślin i plonu ziarna. Odmiany o dużej biomasie, wysokie i bogato ulistnione zapewniają wyższy plon biomasy w porównaniu z odmianami „kom- paktowymi”. Klasa wczesności Na ogół odmiany później dojrzewające są plenniej- sze. Pamiętajmy, iż ku- kurydza to roślina cie- płolubna. Należy zatem starannie dopasować od- mianę do rejonizacji. Ge- neralnie zaleca się wy- bierać odmiany o FAO (klasa wczesności) poni- żej 300. Im ta liczba jest mniejsza, tym krótszy jest okres wegetacji. Niedopatrzenia przy wyborze wczesności da- nej odmiany do uprawy mogą prowadzić do obniżenia wysości i jakości plonowania i po- gorszenia jakości paszy, czyli do obniżeniem rentowności uprawy. Zbyt wcześnie dojrze- wające rośliny dadzą niższy plon niż odmiany Najlepiej, gdy zawartość suchej masy w plonie ogólnym wynosi 28-38%, przy czym najbardziej optymalny przedział to 32-35%.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=