Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 36

numer 25 numer 25 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 36 silnie skoncentrowany. Ponad 7,8 tys. pro- ducentów żywca rzeźnego (prowadzących działalność nadzorowaną) odpowiada za wyprodukowanie około 53% ogółu pro- dukcji mięsa w Polsce. W ostatnich tygodniach, zarówno ceny skupu drobiu, jak i ceny sprzedaży mięsa drobiowego w zakładach drobiarskich, są bardzo korzystne dla sektora. Czy ministerstwo ma plan działań aby po- wstrzymać epidemię? Minister rolnictwa: Grypa ptaków to za- kaźna choroba wirusowa, na którą podat- ne są wszystkie gatunki drobiu i wiele ga- tunków ptaków dzikich. Wirus grypy może wywoływać zachorowania i bardzo wy- soką śmiertelność u ptactwa domowego. Stwierdzenie ogniska choroby powoduje konieczność likwidacji zakażonego stada oraz skutkuje ograniczeniami dla sektora drobiarskiego, które wpływają m.in . na cza- sową utratę rynków zbytu, a w konsekwencji funkcjonowanie hodowców i zakładów. Wek- torem wirusa grypy są ptaki dzikie, przede wszystkim gatunki związane ze środowiskiem wodnym, czyli kaczki, gęsi i łabędzie. Na terytorium RP podejmowane są dzia- łania mające na celu ograniczenie dalsze- go szerzenia się choroby oraz jej zwalczanie. Realizowane są one na różnych poziomach przez organy Inspekcji Weterynaryjnej, przy wsparciu m.in . policji, innych służb munduro- wych (w miarę istniejących możliwości i zaso- bów) oraz lokalnych samorządów. Koordyna- cja działań Inspekcji odbywa się na poziomie Głównego Lekarza Weterynarii. Z kolei klu- czowe działania w terenie realizowane są na poziomie lokalnym tj. powiatów i, w zależ- ności od stopnia nasilenia epizoocji, woje- wództw. Pamiętajmy jednak, że kluczem do ograni- czenia epidemii jest bardzo ścisłe przestrze- ganie zasad bioasekuracji. Cały czas przypo- minamy o tym i apelujemy o stosowanie się do zasad opracowanych przez specjalistów. Zastosowanie się do tych obowiązków, w tym w szczególności zachowanie podstawowych za- sad higieny, częste mycie rąk ciepłą woda z mydłem, dezynfekcja pomieszczeń inwentarskich, przy jed- noczesnym ograniczeniu do niezbędnego minimum liczby osób wchodzących do pomieszczeń inwentar- skich, są prostymi, a jednocześnie bardzo efektywny- mi, sposobami zmniejszającymi ryzyko wystąpienia choroby  gospodarstwie. Służby weterynaryjne, funkcjonując w trybie zwięk- szonej gotowości, prowadzą aktywne działania na rzecz zwalczania choroby, a także edukacji oraz kon- troli bioasekuracji w odniesieniu do gospodarstw utrzymujących drób w całym kraju. Ponadto, prowadzona jest szeroko zakrojona ak- cja informacyjna wśród hodowców drobiu, mająca na celu przypomnienie obowiązujących zasad biaseku- racji. Na bieżąco publikowane są komunikaty doty- czące sytuacji w Polsce i innych krajach. W ramach akcji informacyjnej opracowana została ulotka infor- macyjna dotycząca grypy ptaków oraz sposobów za- pobiegania rozprzestrzenianiu się tej choroby. Zawsze bardzo mocno podkreślam i zwracam uwa- gę, że tylko wspólne działania i wysiłek hodowców drobiu na rzecz zabezpieczenia swoich gospodarstw przed wniknięciem wirusa, mogą pozwolić uniknąć kolejnych obostrzeń w tym sektorze. Grzegorz Puda, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi 44. AgroNews .com.pl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=