Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 36

numer 25 numer 25 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 36 w kolejnych dniach można spodziewać się potwier- dzenia kolejnych ognisk grypy ptaków w gospo- darstwach uznanych za kontaktowe do uprzednio stwierdzonych ognisk. Nie tylko Polska boryka się z tą chorobą, większość krajów Unii Europejskiej no- tyfikowały występowanie grypy drobiu i u dzikie- go ptactwa, a dotychczas najwięcej ognisk u drobiu stwierdzono we Francji i w Niemczech.   Czy mają Państwo strategię jak zatrzymać prze- noszenie wirusa HPAI? Bogdan Konop- ka: Inspekcja  Weterynaryjna realizuje zadania w zakresie zwal- czania wysoce zjadliwej grypy ptaków, okre- ślone w rozpo- rządzeniu Mini- stra Rolnictwa i Rozwoju Wsi  z 18 grudnia 2007 r. w sprawie zwalczania grypy ptaków, stanowią- cego implementację do prawodawstwa krajowe- go przepisów dyrektywy Rady 2005/94/WE z 20 grudnia 2005 r. w sprawie wspólnotowych środ- ków zwalczania grypy ptaków i uchylającej dyrek- tywę 92/40/EWG. Powiatowy lekarz weterynarii w przypadku stwierdzenia wysoce zjadliwej grypy ptaków w gospodarstwie wyznacza je jako ognisko choroby i stosuje szereg środków, w tym m.in .: 1. nakazuje: - niezwłoczne zabicie drobiu lub innych ptaków pod nadzorem urzędowym w sposób wykluczający rozprzestrzenianie się grypy ptaków, - usunięcie zwłok drobiu lub innych ptaków oraz jaj znajdujących się w gospodarstwie pod nadzorem urzędowym, - zniszczenie lub obróbkę, w sposób zapewniają- cy zniszczenie wirusa grypy ptaków, produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, paszy oraz przedmiotów i substancji, które mogły zostać ska- żone wirusem tej choroby, - odkażenie ściółki oraz nawozów naturalnych, któ- re mogły zostać skażone wirusem grypy ptaków; 2. zakazuje przemieszczania z gospodarstwa i do go- spodarstwa innych ptaków oraz ssaków utrzymy- wanych w gospodarstwach, z wyłączeniem ssaków przebywających wyłącznie w pomieszczeniach miesz- kalnych; 3. po usunięciu z gospodarstwa zwłok drobiu lub innych ptaków obiekty budowlane lub inne miej- sca, w których przebywał drób lub inne ptaki, środki transportu wykorzystywane do transportu oraz inne przedmioty lub substancje, które mogły zostać skażo- ne wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków, czyści się i odkaża pod nadzorem urzędowym powiato- wego lekarza wetery- narii; 4. prowadzi dochodze- nie epizootyczne ma- jące na celu ustalenie prawdopodobnego źró- dła wystąpienia choro- by, gospodarstw kon- taktowych. 5. ustala miejsce, w którym znajduje się drób wykluty z jaj, mię- so, jaja,  pozyskane w gospodarstwie w okre- sie od dnia prawdopodobnego wystąpienia w gospo- darstwie wysoce zjadliwej grypy ptaków; 6. w drodze aktu prawa miejscowego, tj. rozporzą- dzenia,  zostaje wyznaczony obszar zapowietrzony w promieniu 3 km oraz zagrożony w promieniu 10 km wokół ogniska, w których obowiązują restrykcje w przemieszczaniu drobiu i produktów przez okres 30 dni od daty przeprowadzenia wstępnego oczyszcza- nia i odkażania w ognisku. Jeżeli obszary te wykracza- ją poza teren jednego powiatu, rozporządzenie wyda- wane jest przez wojewodę.  Czy poszkodowani hodowcy mogą liczyć na odszko- dowania? Jeśli tak, to jakie są procedury, jaka kwota i  jakie warunki muszą spełnić by szybko otrzymać pieniądze? Bogdan Konopka: Kwestie dotyczące zasad przyzna- wania odszkodowań, w tym istnienia przesłanek po- wodujących, że odszkodowanie nie przysługuje, okre- ślone są w art. 49 ustawy z dnia 11 marca 2004 r.  o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt. "Sytuacja  związana z występowa- niem grypy ptaków w Polsce jest bardzo poważna. Błyskawicznie rośnie liczba ognisk ptasiej grypy. W ubiegłym roku potwierdzono 51 ognisk grypy ptaków, w tym w poło- wie kwietnia mamy już 164 ogniska." 48. AgroNews .com.pl

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=