Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 37

numer 25 numer 25 PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 37 AgroNews .com.pl 11. Mieszańcowe odmiany rzepaku ozimego. Tłuszcz w nasionach Jednym z takich parametrów jest zawartość tłuszczu w nasionach. Olej uzyskiwany z na- sion rzepaku jest szeroko wykorzystywany w różnych dziedzinach gospodarki. Jest on głównym surowcem potrzebnym do produk- cji biopaliwa do napędu silników wysoko- J ednakże w ostatnich latach, na skutek ta- kich czynników jak wzrastające wymaga- nia jakościowe rynku, zmienne warunki pogodowe oraz postęp w hodowli nowocze- snych odmian mieszańcowych, coraz więk- szego znaczenia nabierają również inne pa- rametry, które także należy wziąć pod uwagę dokonując wyboru odmiany do uprawy. prężnych. Może być wykorzystywany jako komponent do produkcji pasz dla zwierząt, kosmetyków i środków czyszczących. Wyko- rzystuje się go również do wytwarzania sma- rów, klejów, emulsji asfaltowych, mas pla- stycznych oraz wyrobów farmaceutycznych. Jednym z najważniejszych zastosowań oleju rzepakowego, obok produkcji biopaliw, jest oczywiście wykorzystanie spożywcze – jako olej jadalny, do wytwarzania margaryny oraz innych tłuszczy kuchennych. Jest on bardzo ważnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Posiada wyjątkowo korzystny stosunek kwasu linolowego do linolenowe- go, czym przewyższa pod względem wartości olej sojowy, oliwę czy olej słonecznikowy. Wwielu krajach w Europie (Niemcy, Au- stria) rolnicy uzyskują wyższą cenę za na-

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=