Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 38

PRODUKCJA ROŚLINNA NUMER 38 24. AgroNews .com.pl Słomiany nawóz Słoma jest cennym źródłem makro i mikroskładników oraz podstawowym materiałem do tworzenia próchnicy w glebie, pod warunkiem, że zostanie efektywnie prze- tworzona. Rolnicy coraz częściej będą stać przed wyborem, czy lepiej zaorać słomę, czy sprzedać? W obliczu wzrasta- jących cen nawozów mineralnych warto zwrócić uwagę na wartość nawozo- wą słomy. Dostarcza ona nie tylko wie- lu składników po- karmowych, ale jest również cennym źródłem substancji organicznej, z któ- rej powstaje póź- niej próchnica będąca wskaźnikiem żyzności gleby. Zawartość składników pokarmowych w słomie zależy od gatunku rośliny. Spośród składników pokarmowych w słomie najwię- cej jest potasu. Nawożenie słomą może być stosowane pod wszystkie rośliny, z wyjątkiem gleb za- kwaszonych o małej aktywności biologicznej. Słoma jako nawóz organiczny wykorzystywa- na jest głównie w gospodarstwach o profilu roślinnym, bądź posiadających mało inwenta- rza żywego. Przeciętnie na obszarze jednego hektara pozostaje około 5 ton słomy zbóż ozimych i  słomy rzepakowej. Słoma zawiera około 90 % suchej masy. Taka ilość słomy dostar- cza glebie średnio 30 kg azotu, 12 kg fosforu, 62 kg, potasu, 7 kg magnezu, 17 kg wapnia oraz szereg mikroelementów. Słoma w po- równaniu z innymi nawozami organiczny- mi zawiera dużo suchej masy i węgla, a małe ilo- ści azotu. Stosunek C : N (węgla do azotu) wy- nosi 80-100 : 1. Dla po- równania stosunek C : N w przefermentowa- nym oborniku wyno- si 15-20 : 1. Łatwo do- stępny w słomie węgiel stymuluje rozwój mikro- organizmów, które do budowy swego ciała wy- korzystują nie tylko azot zawarty w substan- cji organicznej, ale również azot glebowy lub azot dostarczony w nawozach mineralnych. Proces ten prowadzi do okresowego bloko- wania azotu (po obumarciu bakterii azot staje się dostępny dla roślin), co w przypadku bra- ku nawożenia azotem prowadzi do spadku plonu. Aby tego uniknąć, warto wiedzieć, że ze względu na niską zawartość azotu w sło- mie, należy przyorywać ją razem z dodatkiem azotu w wysokości 6-12 kg na każdą tonę przyoranej słomy. Na glebach lekkich zale- caną ilość azotu można zwiększyć, na cięż- kich natomiast obniżyć. Najlepsze efekty uzyskuje się stosując nawozy azotowe szyb- Nawożenie słomą może być stosowane pod wszystkie rośliny, z wyjątkiem gleb zakwaszonych o małej aktywności biologicznej.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=