Gazeta Interaktywna AgroNews Nr 39

12. AgroNews .com.pl numer 25 numer 25 t PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 39 Krowy po porodzie potrzebują wsparcia Pierwszy dzień okresu zasuszenia, to jednocześnie początek pracy nad tym, by start naszych zwierząt w laktację po porodzie był jak najlepszy. Szacuje się, że około 75% przypadków różnych jednostek chorobowych u krów mlecznych ma miejsce w okresie okołoporodowym, bądź ma swoją genezę w tym czasie. O kres zasuszenia jest czasem, kiedy organizm zwierzęcia przygotowuje się do kolejnej laktacji. Czas rege- neracji dla obciążonych laktacją narządów, ta- kich jak wątroba, czy gruczoł mleczny, czas na odbudowę błony śluzowej żwacza. Jest to też etap, kiedy płód intensywnie rozwija się soma- tycznie. Fundamentalnie ważną sprawą jest to, by nasze zwierzę weszło w okres zasuszenia w optymalnej kondycji. Doradcy żywieniowi Pol- skiej Federacji Hodowców Bydła i Producen- tów Mleka oceniają zwierzęta według skali sys- temu BCS, dla krów zasuszonych nie powinien on przekraczać 3,5 pkt. Zbyt mocno otłuszczo- ne zwierzęta są dużo bardziej narażone na wy- stępowanie chorób metabolicznych po poro- dzie. Ryzyko wystąpienia niektórych ze schorzeń jest dwukrotnie większe u zwierząt o zbyt do- brej kondycji. Raport wynikowy RW11, który oferuje PFHBiPM swoim klientom, pozwala śle- dzić frekwencję występowania schorzeń meta- bolicznych. Standardowo okres zasuszenia trwa od 6 do 8 tygodni, w formule 5+3 lub 3+3, gdzie ostat- nie trzy tygodnie zasuszenia to okres przej- Ostatnie trzy tygodnie ciąży, to tzw. okres przejściowy. Jest to czas na przyzwyczajenie krowy do dawki, jaką będzie pobierała już po porodzie. Koncentrujemy składniki pokarmo- we w kilogramie suchej masy, ponieważ w związku ze wzrostem płodu (zwiększona ob- jętość macicy i wód płodowych) oraz zmia- nami hormonalnymi fizjologicznie następuje obniżenie apetytu i spadek pobrania paszy. ściowy, gdzie w zasadzie przygotowujemy zwierzę do porodu. Nieuzasadnione ekono- micznie jest wydłużenie tego okresu ponad 8 tygodni, z kolei nadmierne skracanie skut- kuje potencjalnym podwyższeniem ilości ko- mórek somatycznych, ze względu na zbyt krótki okres regeneracji tkanki gruczołowej wymienia. Początkowy okres zasuszenia na- zywany zasuszeniem właściwym to okres żywienia przede wszystkim paszami objęto- ściowymi, niemniej przy bilansowaniu daw- ki musimy pamiętać, by zapewnić zwierzęciu ok. 12-14 kg suchej masy o zawartości 12% białka ogólnego. Unikamy w tym okresie pasz o dużej zawartości potasu, takich jak wysłod- ki buraczane, duże ilości kiszonki z lucerny, ale także kiszonek z użytków zielonych inten- sywnie nawożonych gnojowicą (azotyny!).

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=