Gazeta Nr 51

PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 51 30. AgroNews .com.pl Najgroźniejsze choroby świń - występowanie i zwalczanie Produkcja trzody chlewnej narażona jest na występowanie różnych zakażeń. Ich nasilenie jest różne, a od staranności i dociekliwości rolnika zależy zdrowot- ność hodowanych świń. Należy stosować profilaktykę i skuteczne zwalczanie, aby choroby nie stanowiły obniżenia dochodów gospodarstw produkujących trzo- dę chlewną. Klasyfikacja chorób świń Z uwagi na czynnik chorobotwórczy, choroby dzieli się na następujące grupy: Choroby wirusowe: • pomór afrykański i klasyczny, • choroba Aujeszkyego, • pryszczyca świń, • choroba pęcherzykowa świń oraz pęcherzy- kowe zapalenie jamy ustnej, • enterowirusowe zapalenie mózgu i rdzenia, • zespół rozrodczo- -oddechowy, • zakażenia rotawiru- sowe, • poodsadzeniowy, wielonarządowy ze- spół wyniszczający, • zespół skórno-ner- kowy, parwowiruso- we, rotawirusowe, • epidemiczne bie- gunki, wyniszczające i wymiotne, • grypa świń, ospa świń, zakażenia koronawiru- sowe płuc, żołądka i jelit. Choroby bakteryjne: • różyca, bruceloza, leptospiroza, listerioza, gruźlica, •mykoplazmowe zapalenie płuc, • pastereloza, • zakaźne zanikowe zapalenie nosa, • streptokokoza, • pleuropneumonia, • zespół zaburzeń oddechowych, • dyzenteria i spirochetoza, • rozrostowe zapalenie jelit i salmonelloza, • kolibakterioza prosiąt i choroba obrzękowa, • zakażenia gronkowcami oraz martwicowe za- c orocznie w produkcji trzody chlewnej choroby różnego typu powodują ogrom- ne straty. Najważniejsze z nich i często występujące w stadach są powodowane przez różne drobnoustroje (wirusy, bakterie i tym po- dobne). WYWIAD NUMER 30 PRODUKCJA ZWIERZĘCA NUMER 51 AgroNews .com.pl 31. palenie jelit u prosiąt, • tężec, chlomydioza, promienica. Choroby pasożytnicze: • kokcydiozy, • toksoplazmozy, • glistnica, •węgorczyca, • świerzb, •wszawica, •włośnica. Choroby niezakaźne: • anemia, •wrodzona rozkroczność, • kanibalizm, • zespół stresu, niedoboru żywieniowego, •mykotoksykozy i wrzody żołądka. Najgroźniejsze rodzaje zakażeń: Obecnie najgroźniej- szą chorobą świń jest pomór afrykański świń (ASF). Jest to choroba wirusowa powodująca ogromne straty w pro- dukcji trzody chlewnej. Choroba ta jest zakaźna i zaraźliwa. Wirus wy- wołujący tą chorobę jest spokrewniony z wirusem pomoru klasyczne- go, odznacza się dużą odpornością na tem- peraturę, czynniki chemiczne oraz na różne warunki środowiskowe. Wieloletnie badania udowodniły, że utrzy- muje się w wychłodzonym mięsie nawet 5 miesięcy, w szpiku kostnym ponad 6 miesię- cy, we krwi w temperaturze pokojowej 10- 18 tygodni. Zakaźność tego wirusa w tem- peraturze 5 stopni Celsjusza utrzymuje się nawet przez 6 lat, natomiast w temperatu- rze pokojowej żywotność zachowuje przez 18 miesięcy. Czyli w obniżonej temperatu- rze rozwój wirusa ASF utrzymuje się bardzo długo, a w wyższych temperaturach ulega skróceniu – w temperaturze 55 stopni Cel- sjusza wirus ginie po 45 minutach. Obecnie najgroźniejszą chorobą świń jest pomór afrykański świń (ASF). Jest to choroba wirusowa powodująca ogromne straty w produkcji trzody chlewnej.

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=