Gazeta Nr 51

ROLNICTWO ZRÓWNOWAŻONE NUMER 51 52. AgroNews .com.pl Nowy rozdział poświęco- ny żywieniu zwierząt po- wstał we współpracy z eks- pertami rynkowymi i obejmuje za- sady zrównoważonego żywienia bydła, trzody chlewnej i drobiu, certyfi- kacji, dobrostanu zwierząt oraz wpływu odpowied- niego odżywiania zwierząt na jakość produkcji zwierzęcej . Jego autorami są dr inż. Jerzy Próchnicki, dr Karolina Chodkow- ska, mgr inż. Piotr Kotowski, prof. dr hab. Robert Kupczyński oraz dr hab. inż. Paweł Konieczka. „Produkcja zwierzęca jest najbardziej wymagają- cą sferą działalności rolniczej. Podstawowymi i nie- rozłącznymi jej elementami są zdrowotność i do- brostan zwierząt oraz ich żywienie, które w najwięk- szym stopniu warunkuje po- zostałe elementy, jak również wielkość i jakość produkcji, a tym samym spełnienie ocze- kiwań klientów i zapewnienie opłacalności pracy hodowcy” – mówi dr Jerzy Próchnicki, Członek Zarzą- du Polskiego Stowarzysze- nia Zrównoważonego Rol- nictwa i Żywności. Zrównoważone gospodar- stwo rolne charakteryzuje się odpowiednią, zbilanso- Produkcja zwierzęca powinna być również zgodna oczekiwaniami społeczności lokalnej i konsumentów. o becnie Przewodnik obejmuje już 18 ob- szarów poświęconych zrównoważonym zasadom zarządzania gospodarstwem i składa się z 274 podrozdziałów . Przewod- nik Zrównoważonego Rolnictwa powstał przy współudziale czołowych polskich specjalistów z wielu dziedzin –rolniczych, klimatologicznych, społecznych i finansowych. Jego treści są na bieżąco aktualizowane, tak aby uwzględniał on wprowadzane zmiany legislacyjne, postęp tech- nologiczny dokonujący się w rolnictwie oraz idą- ce za tym nowe praktyki rynkowe. waną strukturą gospodarstwa, co oznacza koniecz- ność zapewnienia właściwej koncentracji zwierząt, dbałością o optymalne zagospodarowanie odchodów, ograniczaniem wpływu hodowli na środowisko i gle- bę oraz zachowaniem bioróżnorodności wokół gospo- darstwa. Produkcja zwierzęca powinna być również zgodna oczekiwaniami społeczności lokalnej i konsu- mentów. Dlatego ważnym aspektem zrównoważenia jest to, aby konsumenci i przetwórcy żywności mie- li pewność, że dostarczona im żywność lub surowiec do przetworzenia, rzeczywiście pochodzą z rolnictwa uwzględniającego ochronę bioróżnorodności, klima- tu i potrzeb społecznych, np. w zakresie dobrostanu zwierząt. Umożliwiają to sys- temy certyfikacyjne, zarówno krajowe jak i międzynarodowe. Polskie Stowarzyszenie Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności jest niekomercyj- ną inicjatywą grupy firm i osób reprezentujących różne branże łańcucha odpowiedzialności za żywność. Stowarzyszenie po- dejmuje szereg działań na rzecz promocji, edukacji i współpracy w obszarze zrównoważonego rolnictwa i żywności w Polsce Źródło: Polskie Stowarzyszenie Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=