Gazeta Agronews Nr. 7

Zaprawianie bulw ziemniaka – ochrona ważna przed sadzeniem Rynek zapraw nasiennych jest obecnie prężnie rozwijającą się gałęzią w dziale środków ochrony roślin (najwidoczniejszy w uprawie zbóż, ale ziemniak odgrywa tu także znaczącą rolę). G łównymi odbiorcami technologii zaprawiania ziemniaków jest nadal większość krajów Europy Zachodniej, Środkowej i Wschodniej (Rosja, Ukraina, Białoruś) oraz kraje Azji (wzrost znaczenia upraw ziemniaka w Chinach i Indiach) i Ameryki. W najbliższych latach przewiduje się dalszy rozwój nowych metod zaprawiania i nowych formulacji środków, szczególnie tych łączonych fungicydowo- insektycydowych, które w jednym zabiegu wykazują możliwość walki z chorobami grzybowymi i uporczywymi szkodnikami (szkodniki glebowe i stonka). Nowatorskim rozwiązaniem są badania nad zaprawami biologicznymi (gdzie na materiale nasiennym umieszczania się mikroorganizmy zwalczające patogeny ziemniaka). Największy sektor zużycia zapraw obserwuje się w zbożach (aż 100% wzrost zużycia) oraz następnie w rzepaku i ziemniakach. Nie jest to może tani sposób ochrony (ceny zapraw dość wysokie), ale na pewno efektywny, wpływający na wysoką jakość produktu finalnego – bulwy. Dodatkowym kosztem może być zakup urządzenia zaprawiającego, choć większość nowoczesnych sadzarek jest w nie wyposażona. Tendencje obserwowane w Polsce są zgodne ze światowymi – zaprawy insektycydowe i fungicydowe postrzegane są jako skuteczny, bardziej chroniący środowisko sposób ochrony rośliny (ze względu na małą ilość wprowadzanej substancji aktywnej i cieczy roboczej w przeliczeniu na 1 ha uprawy). Powodem tego działania jest duży nacisk od wielu lat kładziony na ochronę środowiska rolniczego i „piętnujący” nieuzasadnione zużywanie środków ochrony roślin (nalistnych i doglebowych) w Europie i świecie. Nadmierne stosowanie środków ochronnych powoduje szeroko idące zmiany w środowisku, przede Zaprawy insektycydowe i fungicydowe postrzegane są jako skuteczny, bardziej chroniący środowisko sposób ochrony rośliny 36 numer 07 produkcja roślinna

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=