Gazeta Agronews Nr. 7

42 numer 07 PRAWO Unijne standardy jakości owoców i warzyw Podstawy prawne kontroli W Unii Europejskiej rynek świeżych owoców i warzyw objęty jest zasadami wspólnej organizacji rynków rolnych. Wykaz produktów objętych wspólną organizacją zawarty jest w Rozporządzeniu Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającym wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych. Podstawowe założenia WOR w zakresie jakości handlowej produktów zakładają istnienie norm handlowych dla świeżych owoców i warzyw oraz nakładają obowiązek na państwa członkowskie do prowadzenia kontroli zgodności świeżych owoców i warzyw objętych tymi normami. Przepisem szczegółowym precyzującym zakres stosowania norm handlowych dla świeżych owoców i warzyw oraz treść tych norm, a także określającym zasady i metody prowadzenia kontroli zgodności jest Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=