Gazeta Agronews Nr. 7

43 Temat numeru uprawianych na włókno, Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów w Rolno-Spożywczych. W ramach realizacji swoich zadań Inspekcja JHARS, przeprowadza między innymi kontrole jakości handlowej na rynku wewnętrznym. Kontrole te obejmują handlowców świeżymi owocami i warzywami na wszystkich etapach łańcucha dystrybucji, tj. zarówno centra dystrybucyjne i logistyczne, markety sieciowe, hurtownie, sklepy wiekopowierzchniowe, duże, małe i średnie sklepy detaliczne. Inspektorzy IJHARS dokonują ponadto kontroli na stanowiskach targowych oraz u producentów świeżych owoców i warzyw, którzy jednocześnie dokonują konfekcjonowania i przygotowania tych produktów do sprzedaży. Kontrole na rynku krajowym prowadzone są zgodnie z rocznym planem kontroli, opracowanym w oparciu o podstawowe kryteria analizy ryzyka dotyczące handlowców oraz produktów. Do najważniejszych czynników należą wyniki poprzednich kontroli u danego handlowca, jego wielkość oraz znaczenie na rynku. Produkty typowane są do kontroli na podstawie sezonowości podaży oraz specyfiki danego regionu. Poza kontrolami na rynku wewnętrznym Inspekcja realizuje kontrole świeżych owoców i warzyw wywożonych do krajów trzecich (eksport) oraz przywożonych z krajów trzecich (import). Kontrole Kontrole jakości handlowej świeżych owoców i warzyw polegają na sprawdzeniu zgodności produktów z wymaganiami norm handlowych, w tym prawidłowości znakowania oraz na sprawdzeniu dokumentacji towarzyszącej partiom, np. faktur. 2011 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do sektora owoców i warzyw oraz sektora przetworzonych owoców i warzyw. Normy handlowe Zgodnie z Rozporządzeniem Wykonawczym Komisji (UE) nr 543/2011 obowiązuje 10 szczegółowych norm handlowych dla: jabłek, gruszek, truskawek, owoców cytrusowych, owoców kiwi, brzoskwiń i nektaryn, winogron stołowych, sałaty i endywii oraz papryki słodkiej i pomidorów oraz ogólna norma handlowa dla pozostałych gatunków sektora świeżych owoców i warzyw. Zgodnie z przepisami dotyczącymi organizacji rynku świeżych owoców i warzyw, właściciel produktów sektora owoców i warzyw objętych normami handlowymi może wystawiać te produkty, oferować na sprzedaż, dostarczać i wprowadzać do obrotu na terenie Unii Europejskiej wyłącznie zgodnie z tymi normami i jest odpowiedzialny za zapewnienie takiej zgodności. Innymi słowy, każdy kto sprzedaje świeże owoce i warzywa powinien dostosować swoje produkty do wymagań określonych w normach handlowych. Zasady i zakres prowadzenia kontroli Na podstawie Rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE) nr 543/2011 państwa członkowskie UE są zobowiązane do prowadzenia kontroli świeżych owoców i warzyw na wszystkich etapach obrotu handlowego, tj. kontroli importu z krajów trzecich, kontroli eksportu do krajów trzecich oraz kontroli na rynku unijnym. Do wykonywania zadań kontrolnych każdy kraj członkowski wyznacza właściwe służby kontrolne. W Polsce zadania związane z kontrolą jakości handlowej świeżych owoców i warzyw wynikające z przepisów unijnych, zostały powierzone na mocy ustawy z dnia 19 grudnia 2003 roku o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku suszu paszowego oraz rynków lnu i konopi Kliknij, aby obejrzeć PRAWO

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=