Gazeta Agronews Nr. 7

J akość produkcji w warzywnictwie objęta jest wieloma rodzajami norm krajowych i międzynarodowych. Ich przestrzeganie wiąże się z odpowiednim zarządzaniem procesem wytwórczym na każdym z jego etapów. Poza wymaganiami prawnymi dotyczącymi samych upraw ważne jest także wdrażanie rozwiązań dotyczących sposobu prowadzenia przedsiębiorstw. Sektor warzywniczy, który korzysta w dużej mierze z naturalnych zasobów środowiska i właściwie jest na nich oparty, musi odpowiedzialnie nimi gospodarować. Tylko ich rozsądne wykorzystywanie zapewni długofalowe zyski, a przede wszystkim umożliwi wytwarzanie bezpiecznych oraz zdrowych produktów. Bezpieczne warzywa Na finalny produkt sektora warzywniczego wpływ ma cała gama procesów, którymi należy odpowiednio zarządzać. Wykluczenie zagrożeń dla zdrowia oraz życia konsumentów wymaga starannych badań przeprowadzonych wielowymiarowo na całym terenie upraw, ale także w podmiotach, które mają bezpośredni i pośredni wpływ na końcowy produkt, trafiający na stoły konsumentów. Eliminowanie zagrożeń ma na celu przede wszystkim zapobieganie skażeniom spowodowanym działaniem mikroorganizmów lub obecnością metali ciężkich i środków ochronnych. Poza samym bezpieczeństwem żywności istotne jest także kryterium higieny procesu. Konieczność stałego i profesjonalnego nadzoru powodowana jest także specyficznymi wymogami odbiorców towaru, którzy chcą otrzymywać duże partie z gwarancją jakości. Bezpieczeństwo od pola do stołu Produkcja warzyw – znajdująca się w złożonym łańcuchu żywnościowym – objęta może być certyfikacją na zgodność z akceptowalnymi i rozpoznawalnymi na całym świecie standardami GlobalGAP lub ISO 22000:2005. Są one dobrowolnie przyjmowanymi systemami zapewnienia bezpieczeństwa żywności. O ile ISO 22000:2005 dotyczy wszystkich rodzajów żywności, to GlobalGAP jest już ściśle związany z pierwotną produkcją rolną. Obejmują one całość procesów wytwórczych od zarządzania i kontroli gleby lub podłoża, przez działania przed zbiorem, sam zbiór aż po postępowanie z produktem po zbiorze. Każdy z tych etapów jest szczegółowo analizowany i dopiero całościowa, pozytywna ocena umożliwia przyznanie certyfikatu. Przestrzeganie wymogów już na poziomie rozpoczęcia uprawy umożliwia dostarczenie towaru, który spełni wymagania bezpieczeństwa oraz jakości finalnego odbiorcy. Producenci warzyw podlegają przede wszystkim nadzorowi organów państwowych, które mogą przeprowadzać m.in . niezapowiedziane kontrole. Uzyskanie certyfikatu dzięki auditowi strony trzeciej jest dobrowolnym potwierdzeniem wysokich standardów i tym samym przygotowuje przedsiębiorstwo produkcyjne do bezproblemowego przejścia przez obowiązkowe procesy weryfikacyjne. Certyfikacja – wymóg rynkowy Certyfikacja w sektorze produkcji warzyw przybiera coraz większy zasięg nie tylko ze względu na wymagania rynkowe, w tym m.in . kontrahentów zagranicznych oraz sieci handlowych. Kompleksowe audity całych środowisk wytwórczych pozwalają na określenie stopnia zależności między naturalnymi zasobami, środowiskiem, używanymi środkami poprawiającymi i chroniącymi stan upraw, stosowaną technologią czy możliwościami rekultywacji. Ma to zatem również istotne znaczenie dla wyników ekonomicznych przedsiębiorstw produkujących warzywa. Zachowanie właściwego bilansu finansowego w dużej mierze przekłada się bowiem na jakość i bezpieczeństwo oferowanych produktów. Mieczysław Obiedziński TUV SUD Polska Produkcja warzyw – znajdująca się w złożonym łańcuchu żywnościowym – objęta może być certyfikacją na zgodność z akceptowalnymi i rozpoznawalnymi na całym świecie standardami GlobalGAP lub ISO 22000:2005. Producenci warzyw podlegają nadzorowi organów państwowych, które mogą przeprowadzać m.in . niezapowiedziane kontrole. 53 PRAWO

RkJQdWJsaXNoZXIy MTMwNTg=