Page 45 - Gazeta Interaktywna AgroNews 02_10

Basic HTML Version

Kupując preparat,
należy brać pod
uwagę:
n
dla jakiej grupy
krów ma być
zastosowany?
n
czy dla krów
w okresie:
laktacji,
zasuszonych,
czy w okresie
poporodowym?
również na częstotliwość występowania
wczesnych poronień.
n
DL – metionina - jest formą
niechronioną i służy do budowy białka
mikroorganizmów żwacza.
n
witamina E – reguluje przemiany
węglowodanowe i tłuszczowe.
Aktywizuje rozwój i ochronę ciąży,
a także przemiany hormonalne, za
które odpowiada przedni płat przysadki
mózgowej.
n
niacyna (witamina PP) – bierze
udział w reakcjach komórkowych
dostarczających energii. Zwiększa syntezę
białka w żwaczu, zmienia kierunek
fermentacji w żwaczu na „propionową",
zmniejsza rozkład tłuszczu ciała oraz
stopień koncentracji ciał ketonowych we
krwi. Niedobór niacyny w organizmie
pojawia się w okresie niedoborów
energetycznych. Najbardziej narażone są
krowy w okresie okołoporodowym.
n
cynk (Zn) – jest pierwiastkiem niezbędnym
do funkcjonowania ponad 20 enzymów,
biorących udział w przemianie białkowej,
tłuszczowej i hormonalnej. Niedobór
cynku wywołuje schorzenie wymienia
i racic, parakeratozę ścian żwacza,
zaburzenia keratynizacji (np. strzyków),
słabe libido, zniekształcenie płodów.
n
jod (J) – jest niezbędny do rozwoju
systemu nerwowego w życiu płodowym.
Jego niedobór obniża przemianę materii,
upośledza funkcję gruczołów rozrodczych,
wywołuje trudności zachodzenia
w ciążę oraz zwiększoną śmiertelność
noworodków, ronienia i obniżenie
mleczności.
n
selen (Se) – bierze udział w wielu
procesach przemiany materii. Pełni
funkcję ochronną wobec witaminy E.
Niedobór selenu wpływa na zaburzenia
w rozrodzie krów mlecznych oraz rozwój
płodu.
n
kobalt (Co) – jego rola wiąże się przede
wszystkim z tworzeniem witaminy B12
syntetyzowanej przez mikroflorę żwacza.
Ponadto jest składnikiem enzymów
biorących udział w syntezie białek
i kwasów nukleinowych. Niedobór
kobaltu powoduje również zaburzenia
w tworzeniu krwinek czerwonych,
a także zaburzenia wzrostu, anemię,
zapalenia skóry.
n
glicerol (glikol) – w okresie
okołoporodowym zmniejsza ryzyko
wystąpienia chorób przemiany materii.
Stosowanie glikolu i gliceryny łagodzi
skutki niedoboru energii w okresie
okołoporodowym.
Radosław Rogowski
Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego
45
styczeń-LUTY 2012
Hodowla