Page 24 - AgroNews Magazine Nr.6

Basic HTML Version

24
numer 06
produkcja roślinna
Fungicydowa
ochrona rzepaku
ozimego jesienią
Rzepak ozimy jest podstawową rośliną
oleistą uprawianą w Polsce. Areał jego
uprawy od kilku lat systematycznie rośnie
i obecnie szacuje się go na około 850 tyś.
ha. Rzepak ma duży potencjał plonotwórczy
i teoretycznie opłacalność jego produkcji
powinna być duża.
N
ależy jednak pamiętać,
że jest to roślina bardzo wymagająca
zarówno pod względem jakości gleby,
warunków klimatycznych, przedplonu jak
i nawożenia. Poważny spadek opłacalności
produkcji mogą spowodować straty
w plonie wywołane przez wystąpienie
chorobotwórczych grzybów. Zmniejszenie
plonu w zależności od choroby i stopnia jej
nasilenia może wynosić od kilku do nawet
kilkudziesięciu procent.
Z wieloletnich badań i obserwacji wynika,
że w ograniczaniu chorób rzepaku ozimego
najlepsze efekty daje zastosowanie tzw. ochrony
integrowanej, czyli łączącej różne zabiegi
ochronne, zarówno agrotechniczne, biologiczne
jak i chemiczne. Połączenie tych elementów
przynosi bardzo dobre efekty, a jesień jest
najlepszym, i w wielu przypadkach, jedynym
momentem na ich zastosowanie.
Plantator jeszcze przed siewem decyduje
o doborze odpowiedniej odmiany, która
powinna posiadać wysoką mrozoodporność
oraz zwiększoną odporność na choroby
powodowane przez grzyby. Nie mniej ważne
jest właściwe przygotowanie gleby. Głęboka
orka powoduje, że zainfekowane grzybami
resztki pożniwne z poprzedniego sezonu
Szara pleśń