Page 28 - Gazeta Agronews Nr.07

28
numer 07
PRODUKCJA ROŚLINNA
Jak odchwaszczać
warzywa
Uprawa niektórych gatunków warzyw
na dużych powierzchniach bez użycia
herbicydów jest praktycznie niemożliwa.
Decydują o tym czynniki ekonomiczne.
N
a odchwaszczenia 1 ha marchwi czy cebuli
bez użycia herbicydów potrzeba od 500
do 1000 rbh. Przyjmując, że godzina pracy
przy takiej czynności kosztuje tylko 10 PLN, daje
to już sumę 5000‑10000 PLN na 1 ha uprawy.
Koszty chemicznego zwalczania chwastów
są kilka, a nawet kilkanaście razy mniejsze.
Wymienione wcześniej cebula i marchew należą
do najbardziej wrażliwych na zachwaszczenie
gatunków warzyw uprawianych w Polsce na dużą
skalę. Podobnego zaangażowania sił i środków
na odchwaszczanie potrzebują też pietruszka,
por uprawiany z siewu czy koper. Nieco mniej
wymagające pod tym względem są fasola,
groch, burak ćwikłowy, ogórek, szpinak, por
uprawiany z rozsady i seler. Najmniej wrażliwe
na zachwaszczenie są, uprawiane z rozsady,
warzywa kapustne i pomidory. Generalnie
można stwierdzić, że najwięcej uwagi przy
odchwaszczaniu należy poświęcić roślinom
uprawianym z siewu nasion wprost na miejsce
stałe, o długim okresie kiełkowania i wschodów,
mającym drobne nasiona, z których wyrastają
małe siewki. Rosną one wolno pozostawiając
przez długi okres czasu niezakrytą powierzchnię,
na której mogą się rozrastać chwasty.
Takie uprawy wymagają więc zwykle
kilkukrotnego stosowania herbicydów, aby
utrzymać je w stanie wolnym od chwastów
lub z niewielkim zachwaszczeniem przez cały
okres wegetacji. Metoda chemiczna nie jest
jednak jedynym stosowanym sposobem walki
z chwastami w towarowej produkcji warzyw.
Rolnicy i ogrodnicy stosując odpowiednie
zmianowanie, nawożenie organiczne, uprawki
mechaniczne, czy regularne koszenie miedz,
rowów i nieużytków w pobliżu plantacji
zmniejszają liczebność chwastów na polach
uprawnych.
Dzięki takiej integracji metod ograniczania
zachwaszczenia możliwe jest zmniejszenie
zużycia herbicydów. Stosując chwastobójcze
środki chemiczne należy pamiętać o kilku
fundamentalnych zasadach. Herbicyd musi
być dobrany do gatunku, a czasami nawet
Koszty
chemicznego
zwalczania
chwastów
są kilka, a nawet
kilkanaście razy
mniejsze.