27
magazynach panują nieodpowiednie
warunki, np. wysoka wilgotność
i temperatura powietrza, przemrożenie
korzeni. Chore tkanki przebarwiają
się na brunatno lub czarno, a ich
powierzchnię pokrywają różnego koloru
(
w zależności od sprawcy) grzybnie
lub następujące wtórnie mokre gnicie
bakteryjne. Czasami w obrębie obfitej
grzybni tworzą się sklerocja.
Sprawcami gnicia – jeszcze w okresie
wegetacji mogą być grzyby zasiedlające
glebę, które wraz z korzeniami
wnoszone są do kopca lub skrzyń
paletowych w przechowalni:
Pythium
spp., Rhizoctonia spp., Sclerotinia spp.,
Phytophthora spp., Botrytis spp., Fusarium
spp
.
i wiele innych. Sprawcy zakażają
korzenie spichrzowe poprzez wszelkiego
typu zranienia – powstałe w trakcie prac
pielęgnacyjnych, żerowania szkodników
lub uszkodzenia mrozowe na polu lub
w okresie przechowywania.
Metody ochrony
W trakcie wegetacji należy zwalczać
szkodniki atakujące korzenie spichrzowe
w szczególności rolnice, bawełnicę
topolowo marchwiową, drutowce
i inne. Nie uszkadzać korzeni w trakcie
prac pielęgnacyjnych i w czasie zbioru
warzyw korzeniowych. Nie dopuszczać
do zbyt silnego przesuszania warzyw
korzeniowych przed umieszczeniem
ich w kopcach lub przechowalniach.
Do długotrwałego przechowania
przeznaczać korzenie najzdrowsze
o optymalnej dojrzałości zbiorczej.
Warzywa przechowywać w higienicznych
warunkach ze ścisłym przestrzeganiem
reżimów wilgotności i temperatury.
Warzywa korzeniowe przechowuje się
w temperaturze 0‑1o C, przy wilgotności
względnej powietrza 90‑95%.
Przedzbiorcza ochrona środkami
z grupy strobilurin (Amistar 240 SC,
Signum 33 WG, Zato 50 WG) ogranicza
występowanie choroby.
Prof. Józef Robak
Instytut Ogrodniczy w Skierniewicach
PRODUKCJA ROŚLINNA