Page 31 - Gazeta Agronews Nr.07

31
Temat numeru
45
WP należą gatunki jednoliścienne, fiołek polny
i gorczyca polna.
W ochronie marchwi przed chwastami
dopuszczone do stosowania są takie substancje
aktywne jak chlomazon (Command 480 SC),
fluorochloridon (Racer 250 EC), linuron (Afalon
Dyspersyjny 450 SC, Linurex 500 SC, Nuflon
450
SC), pendimetalina (Stomp 330 EC), glifosat
(
np. Dominator 360 SL, Glifocyd 360 SL, Roundup
360
SL), propachizafop (Agil 100 EC), chizalofop-
P-etylowy (Pilot 10 EC), fluazyfop-P-butylowy
(
Fusilade Forte 150 EC), chizalofop-P-tefurylowy
(
Pantera 040 EC). Pierwsze zabiegi herbicydami
w uprawie marchwi wykonuje się kilka dni
po siewie, stosując jedną z trzech pierwszych
substancji aktywnych (oprócz Nuflon 450 SC),
pojedynczo lub w mieszaninie, np. Command
480
SC + Afalon Dyspersyjny 450 SC, Racer 250
EC + Afalon Dyspersyjny 450 SC). Podobnie
jak w uprawie cebuli, najpóźniej 2‑3 dni przed
wschodami marchwi dobrze jest uzupełnić
wcześniejsze zabiegi jednym z polecanych
glifosatów. W uprawie marchwi możliwe jest
także stosowanie niektórych herbicydów (Afalon
Dyspersyjny 450 SC, Racer 250 EC) metodą
dawek dzielonych. W przypadku wystąpienia
chwastów średnio lub mało wrażliwych
na Afalon Dyspersyjny 450 SC (np. rumianowate,
jasnota różowa, chaber bławatek, dymnica
pospolita) w pierwszym zabiegu lepiej użyć
środka Racer 250 EC. Chwasty jednoliścienne
po wschodach marchwi, począwszy od fazy
2
liści tej rośliny można zwalczać za pomocą
graminicydów (Agil 100 EC, Pilot 10 EC, Fusilade
Forte 150 EC, Pantera 040 EC). Od fazy 3‑5
liści marchwi, na chwasty pojawiające się
po przedwschodowym opryskiwaniu można
stosować linuron (Afalon Dyspersyjny 450 SC,
Linurex 500 SC, Nuflon 450 SC). Nie należy jednak
wykonywać tego zabiegu w uprawie marchwi
wczesnej, ze względu na długi okres karencji
wymienionych środków.
Zarówno w uprawie marchwi jak i cebuli
przedwschodowo można stosować herbicydy
tylko wtedy, kiedy nasiona przykryte są
co najmniej 2 centymetrową warstwą ziemi. Przy
płytszych siewach herbicydy mogą uszkadzać
kiełki warzyw.
dr Tomasz Spiżewski
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
PRODUKCJA ROŚLINNA