Page 32 - Gazeta Agronews Nr.07

W
iększe plony uzyskuje się w dużych
gospodarstwach gdzie dba się o wszystkie
elementy technologii i nie są wdrażane
oszczędności w uprawie.
Najbardziej popularnym w naszym kraju
sposobem uprawy cebuli jest uprawa z siewu
wiosennego. Taka cebula jest wykorzystywana
do sprzedaży pod koniec lata, w czasie jesieni,
zimy i wiosny. Inny sposób uprawy to uprawa
z dymki. Przy takim sposobie uzyskujemy
wcześniejsze o kilka tygodni plony w porównaniu
z uprawą z siewu wiosennego, ale cebule
takie niestety nie powinny być przeznaczone
do długiego przechowywania. Następny sposób
uprawy to uprawa z siewu letniego odmian
zimujących w gruncie. Jest to uprawa zawodna,
gdyż jest w bardzo dużym stopniu uzależniona
od przebiegu warunków pogodowych podczas
zimy. Przy niskich temperaturach bez okrywy
śniegu w naszym klimacie odmiany takie
wymarzają, a przykładem są ostatnie dwie zimy.
Cebula taka może służyć na zaopatrzenie rynku
warzyw świeżych ewentualnie zamrażalni.
Ostatni najmniej popularny sposób uprawy
to uprawa z rozsady. Taki sposób preferują
gospodarstwa, które zaopatrują świeży rynek
w warzywa wczesne.
Problemy w uprawie
cebuli w Polsce
Cebula w Polsce uprawiana jest na dość dużym
obszarze. Ogółem cebula stanowi około 16,2%
warzyw uprawianych w Polsce. Jest to ponad 27
tys ha. Średnie plony tego warzywa w naszym
kraju to nieco ponad 20 t/ha. Oczywiście
są gospodarstwa gdzie plony praktycznie
dorównują tym z zachodu Europy.
32
numer 07
produkcja roślinna