Page 42 - Gazeta Agronews Nr.07

42
numer 07
PRAWO
Unijne
standardy
jakości
owoców
i warzyw
Podstawy prawne kontroli
W Unii Europejskiej rynek świeżych owoców
i warzyw objęty jest zasadami wspólnej
organizacji rynków rolnych. Wykaz produktów
objętych wspólną organizacją zawarty jest
w Rozporządzeniu Rady (WE) nr 1234/2007
z dnia 22 października 2007 r.
ustanawiającym
wspólną organizację rynków rolnych oraz
przepisy szczegółowe dotyczące niektórych
produktów rolnych.
Podstawowe założenia
WOR w zakresie jakości handlowej produktów
zakładają istnienie norm handlowych dla
świeżych owoców i warzyw oraz nakładają
obowiązek na państwa członkowskie
do prowadzenia kontroli zgodności świeżych
owoców i warzyw objętych tymi normami.
Przepisem szczegółowym precyzującym
zakres stosowania norm handlowych dla
świeżych owoców i warzyw oraz treść
tych norm, a także określającym zasady
i metody prowadzenia kontroli zgodności
jest Rozporządzenie Wykonawcze Komisji
(
UE) nr 543/2011 z dnia 7 czerwca