Page 43 - Gazeta Agronews Nr.07

43
Temat numeru
uprawianych na włókno,
Inspekcji Jakości
Handlowej Artykułów
w Rolno-Spożywczych. W ramach realizacji
swoich zadań Inspekcja JHARS, przeprowadza
między innymi kontrole jakości handlowej
na rynku wewnętrznym. Kontrole te obejmują
handlowców świeżymi owocami i warzywami
na wszystkich etapach łańcucha dystrybucji,
tj. zarówno centra dystrybucyjne i logistyczne,
markety sieciowe, hurtownie, sklepy
wiekopowierzchniowe, duże, małe i średnie
sklepy detaliczne. Inspektorzy IJHARS dokonują
ponadto kontroli na stanowiskach targowych
oraz u producentów świeżych owoców i warzyw,
którzy jednocześnie dokonują konfekcjonowania
i przygotowania tych produktów do sprzedaży.
Kontrole na rynku krajowym prowadzone
są zgodnie z rocznym planem kontroli,
opracowanym w oparciu o podstawowe kryteria
analizy ryzyka dotyczące handlowców oraz
produktów. Do najważniejszych czynników
należą wyniki poprzednich kontroli u danego
handlowca, jego wielkość oraz znaczenie
na rynku. Produkty typowane są do kontroli
na podstawie sezonowości podaży oraz specyfiki
danego regionu.
Poza kontrolami na rynku wewnętrznym Inspekcja
realizuje kontrole świeżych owoców i warzyw
wywożonych do krajów trzecich (eksport) oraz
przywożonych z krajów trzecich (import). Kontrole
Kontrole jakości
handlowej
świeżych owoców
i warzyw polegają
na sprawdzeniu
zgodności
produktów
z wymaganiami
norm
handlowych,
w tym
prawidłowości
znakowania oraz
na sprawdzeniu
dokumentacji
towarzyszącej
partiom,
np. faktur.
2011
r.
ustanawiające szczegółowe zasady
stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr
1234/2007
w odniesieniu do sektora owoców
i warzyw oraz sektora przetworzonych
owoców i warzyw.
Normy handlowe
Zgodnie z Rozporządzeniem Wykonawczym
Komisji (UE) nr 543/2011 obowiązuje 10
szczegółowych norm handlowych dla: jabłek,
gruszek, truskawek, owoców cytrusowych,
owoców kiwi, brzoskwiń i nektaryn, winogron
stołowych, sałaty i endywii oraz papryki słodkiej
i pomidorów oraz ogólna norma handlowa
dla pozostałych gatunków sektora świeżych
owoców i warzyw.
Zgodnie z przepisami dotyczącymi organizacji
rynku świeżych owoców i warzyw, właściciel
produktów sektora owoców i warzyw
objętych normami handlowymi może
wystawiać te produkty, oferować na sprzedaż,
dostarczać i wprowadzać do obrotu
na terenie Unii Europejskiej wyłącznie
zgodnie z tymi normami i jest odpowiedzialny
za zapewnienie takiej zgodności. Innymi
słowy, każdy kto sprzedaje świeże owoce
i warzywa powinien dostosować swoje
produkty do wymagań określonych
w normach handlowych.
Zasady i zakres
prowadzenia kontroli
Na podstawie Rozporządzenia Wykonawczego
Komisji (UE) nr 543/2011 państwa członkowskie
UE są zobowiązane do prowadzenia kontroli
świeżych owoców i warzyw na wszystkich
etapach obrotu handlowego, tj. kontroli importu
z krajów trzecich, kontroli eksportu do krajów
trzecich oraz kontroli na rynku unijnym.
Do wykonywania zadań kontrolnych każdy
kraj członkowski wyznacza właściwe służby
kontrolne.
W Polsce zadania związane z kontrolą jakości
handlowej świeżych owoców i warzyw
wynikające z przepisów unijnych, zostały
powierzone na mocy ustawy z dnia 19
grudnia 2003 roku
o organizacji rynków
owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku
suszu paszowego oraz rynków lnu i konopi
PRAWO