K
ażda z trzech prezentowanych
poniżej firm lub grup producenckich
próbuje znaleźć swoją własną drogę
mającą zapewnić jej większą dochodowość
produkcji w trudnych czasach kryzysu
gospodarczego.
Dobra „Aura”
dla producentów warzyw
Pierwsza z nich Aura Sp. z o.o. działa od trzech
lat w Dobrzelinie pod Kutnem. Grupa
producentów owoców i warzyw znajdująca
się w ostatnim roku dochodzenia do uznania,
zrzesza członków, jednych z najlepszych
w regionie łowicko-kutnowskim. Grupa
produkuje warzywa na ponad 200 hektarach
ziemi.
Rolnicy zrzeszeni w grupie uzyskują z 20 ha
uprawy kapusty pekińskiej – odmian Bilco F1
i Miraco F1 przy wydajności 60 t/ha. Podobnie
wysoki plon 50 t/ha daje kalafior odmian Varna
F1 i Balena F1 produkowany na 5 ha ziemi. Fasola
odmian Paloma i Nagano zbierana z areału 70
ha daje przeciętnie 13 t/ha. Rolnicy zrzeszeni
w grupie Aura Sp. z o.o. uprawiają sałatę lodową
i brokuły na powierzchni 36 ha, a także warzywa
okopowe – seler, buraczek czerwony i marchew,
które zajmują łącznie ok. 50 ha.
W Dobrzelinie znajduje się nowoczesny
obiekt chłodniczo-przechowalniczy grupy
z funkcjonalnym zapleczem sortująco – pakującym
i administracyjno-socjalnym. Zainwestowano
w niego – wraz z kompleksowym wyposażeniem
czterech komór chłodniczych z elektronicznie
kontrolowaną atmosferą – ponad 7 milionów zł.
47
PRODUKCJA ROŚLINNA