Page 48 - Gazeta Agronews Nr.07

Można w nim przechowywać około dwa tysiące
ton warzyw w idealnych warunkach. Budynek
składa się z przechowalni z czterema komorami
przechowalniczymi oraz pomieszczeniami
do przygotowania warzyw do sprzedaży.
W obiekcie wydzielono pomieszczenia socjalne
i sanitarne dla pracowników oraz biuro.
Powierzchnia obiektu wynosi 1900 m kw.
Ma on konstrukcję stalową obudowaną płytą
warstwową. Każda z komór przechowalniczych
ma kubaturę 1612 m sześciennych, sortownia
zajmuje 588 m kw. Na terenie działki wykonane
zostały place parkingowe i drogi oraz waga
samochodowa.
Dzięki tej inwestycji nasza grupa może
zapewnić znacznie wyższej jakości towar, lepiej
go przygotować i lepiej go spieniężyć, ale
także pozyskiwać do współpracy okolicznych
rolników i dalej się rozwijać – podkreślała
Eleonora Kapusta, prezes Aury.
Przedsięwzięcie to – tak jak wszystkie inne
wydatki inwestycyjne w naszej grupie –
w 75 proc. sfinansowane zostało ze środków
ROW czyli wspólnej organizacji rynków
owoców i warzyw w Unii Europejskiej.
Przy pomocy pieniędzy ROW-owskich Aura
zakupiła kombajn do zbioru pora i drugi
kombajn do selera, marchwi i innych warzyw
okopowych, wózki widłowe i ok. 20 tys.
skrzynek do warzyw.
Staramy się utrzymać
ciągłość dostaw na rynek świeży
Podstawowym problemem dla naszej grupy jest
zapewnienie odpowiedniej ilości warzyw z areału
posiadanego przez grupę, który już nie powiększy
się. Ilość ta pomimo bardzo dobrej wydajności
z ha jest za mała, by utrzymać ciągłość sprzedaży
mówi prezes Eleonora Kapusta.
48
numer 07
PRODUKCJA ROŚLINNA
Zakład obróbki cebuli w Miazgowie należący do grupy Allium.
Napełnianie worków cebulą.