Zalecane zaprawy chronią wschody zbóż
już w dawkach od 20, 50ml na 100kg
ziarna, największa liczba zapraw polecana
jest do stosowania w dawce 150, 200,
300
ml, a najwyższe zalecane dawki
omawianych środków to 400, 450, 750ml
zaprawy na 100kg ziarna. W porównaniu
do większości fungicydów stosowanych
do oprysku są to dawki bardzo niskie,
czyli można powiedzieć, że służy
to środowisku naturalnemu, bo minimalne
ilości s.cz. rozwiązują poważne problemy,
które mogą występować w oziminach.
Dodatkową zaletą niektórych zapraw (dwu-,
trzyskładnikowych) jest to, że mogą one
również ograniczać występowanie chorób
porażających liście zbóż, takich jak np.:
mączniak prawdziwy, septoriozy liści, rdza,
rynchosporioza. Dzięki temu pszenica,
jęczmień ozimy nawet wtedy, gdy przedłuża
się oczekiwanie na zasiew na spoczynek
zimowy są zdrowe i wolne od chorób
liści, co poprawia ich zimotrwałość. Gdy
ziarno zbóż jest niezaprawione trzeba
w przypadku wielu chorób długo czekać
na objawy wskazujące na takie zaniedbanie.
Gdy pszenica, jęczmień się wykłoszą
to dostrzega się zmienione kłosy, które
zdradzają porażenie przez sprawców
głowni i śnieci cuchnącej, czy gładkiej.
W przypadku pasiastości liści jęczmienia
widoczne są na początku kłoszenia
na liściach początkowo chlorotyczne paski,
które po pewnym czasie stają się brązowe
i rozdzielają się tworząc rzemykowatość
liści jęczmienia. Objawy takie widoczne
są gdy jęczmień się kłosi. Dzięki wykonaniu
zaprawienia i stosowaniu zaprawianego
materiału siewnego problem obecności
Śnieć cuchnąca pszenicy
Głownia pyląca jęczmienia
26
NUMER 10
PRODUKCJA ROŚLINNA