Page 11 - Gazeta Agronews Nr.14

P
rognozuje się, że uprawa tej
rośliny będzie coraz bardziej
zyskiwała na znaczeniu m.in. dzięki
wszechstronnej możliwości wykorzystania
plonu w różnych gałęziach gospodarki,
w tym coraz wydajniejszym odmianom
lepiej dostosowanym do zmieniających
się warunków środowiska. Szacuje się,
że całkowite możliwości uprawy kukurydzy
w Polsce wynoszą około 2 mln ha, stąd też
w nadchodzących latach można spodziewać
się dalszych wzrostów powierzchni zasiewów,
pod warunkiem, że czynniki ekonomiczno-
środowiskowe będą sprzyjające.
Podstawowym celem uprawy kukurydzy
jest uzyskiwanie jak najwyższych plonów
o jak najlepszych parametrach jakościowych.
Sprostanie temu zadaniu wbrew pozorom nie
jest łatwe. Na rośliny oddziałuje bowiem wiele
zagrożeń, wśród których część jest zależna,
a część niezależna od gospodarującego. Obok
czynników atmosferycznych, które mogą
zniweczyć cały trud włożony w uprawę,
plantacjom kukurydzy w coraz większym
stopniu zagrażają organizmy szkodliwe
nazywane agrofagami. Zalicza się do nich
chwasty, szkodniki oraz sprawców chorób.
Spośród nich bez wątpienia jednymi
z najgroźniejszych są chwasty, niemniej
w ostatnich latach wzrosło znaczenie
pozostałych dwóch grup, a zwłaszcza chorób,
które przez wiele lat były marginalizowane.
Jak pokazują badania, plantacjom kukurydzy
w Polsce zagraża około 400 patogenów
odpowiedzialnych za rozwój kilkunastu
jednostek chorobowych. Grupą dominującą
są grzyby, niemniej w ostatnich latach
zidentyfikowano obecność kilku chorób
powodowanych przez wirusy oraz bakterie.
Rozwojowi sprawców chorób sprzyja wiele
czynników, a w szczególności: przebieg
warunków pogodowych, rosnący areał
uprawy kukurydzy, stosowanie uproszczeń
agrotechnicznych (zwłaszcza monokultur),
dobieranie do uprawy odmian podatnych
na porażenie, wysiew ziarna niewiadomego
pochodzenia, zaniedbania w pielęgnacji
roślin, mały dobór fungicydów, czy też
występowanie uszkodzeń tkanek powstałych
wskutek przeprowadzonych zabiegów
Prognozuje
się, że uprawa
kukurydzy będzie
coraz bardziej
zyskiwała
na znaczeniu
m.in. dzięki
wszechstronnej
możliwości
wykorzystania
plonu w różnych
gałęziach
gospodarki,
w tym coraz
wydajniejszym
odmianom lepiej
dostosowanym
do zmieniających
się warunków
środowiska.
Film 1: Skuteczne technologie zwalczania chwastów w kukurydzy -
Małgorzata Gago, Bayer CropScience
11
PRODUKCJA ROŚLINNA