Page 18 - Gazeta Agronews Nr.14

te są bardzo dobrze widoczne, gdy patrzy się
na liść pod światło. Wraz z rozwojem grzybni
obserwuje się wokół plamek czerwonobrunatną
obwódkę a ich środek ulega nekrozie.
Początkowo na liściach spotyka się pojedyncze
plamki, ale z czasem ich przybywa w wyniku
czego łączą się ze sobą tworząc rozległe place.
Szkodliwość drobnej plamistości liści związana
jest głównie z ograniczaniem powierzchni
asymilacyjnej roślin w wyniku czego zakłócone
zastaje odżywianie rośliny. Tylko w warunkach
silnej presji ze strony patogena może dojść
do istotnego spadku wysokości plonu.
Największe straty polegają jednak na obniżeniu
się jakości produktu finalnego lub surowca
do dalszej obróbki, co jest szczególnie istotne,
gdy kukurydza wykorzystywana jest na cele
paszowe i energetyczne.
Żółta plamistość liści kukurydzy (zwana
helmintosporiozą)
rozwija się w następstwie
porażenia roślin przez grzyb
Helminthosporium
turcicum
.
Jest to coraz częściej spotykana
na plantacjach choroba, której rozwojowi
choroby sprzyja ciepła i umiarkowanie
deszczowa pogoda. Opanowaniu roślin
przez patogena sprzyjają uszkodzenia
powodowane przez szkodniki, głównie
mszyce i wciornastki. Pierwotnym źródłem
porażenia roślin są zainfekowane resztki
pożniwne kukurydzy, natomiast w późniejszym
okresie zarodniki są roznoszone przez wiatr.
Z pierwszymi objawami chorobowymi
można spotkać się od lipca. Mają one
postać szarobrunatnych nieregularnych plam
otoczonych czerwonobrunatną obwódką,
które zlokalizowane są często wzdłuż nerwów
liści. Zwykle jako pierwsze infekowane
są dolne partie roślin, a choroba stopniowo
opanowuje wyższe piętra liści, włącznie
z liśćmi okrywowymi kolb. Początkowo
objawy chorobowe mają postać rozproszonych
plam, które z czasem łączą się ze sobą. Silnie
porażone liście zasychają, w wyniku czego
zostaje zakłócony proces fotosyntezy. W efekcie
epidemicznego pojawu tej choroby można
spodziewać się spadku wysokości plonu,
niemniej główna szkodliwość tego patogena
związana jest z przedwczesnym zasychaniem
kukurydzy, co wpływa na spadek jakości plonu,
zwłaszcza gdy ten jest wykorzystywany na cele
paszowe np. do produkcji kiszonki.
Drobna plamistość liści kukurydzy (fot. P. Bereś)
Drobna plamistość liści kukurydzy na liściu (fot. P. Bereś)
18
PRODUKCJA ROŚLINNA
NUMER 14