Z uwagi na to, że w warunkach sprzyjających
rozwojowi patogenów mogą one doprowadzić
do poważnych strat w wysokości i jakości
plonów kukurydzy, w szczególności, gdy
nałoży się na siebie szkodliwość kilku chorób,
stąd też konieczne staje się poodejmowanie
działań ograniczających liczny pojaw tej grupy
agrofagów. W związku z wejściem w życie
od stycznia 2014 roku przepisów nakazujących
stosowanie do zwalczania agrofagów
integrowanej ochrony roślin, stąd też
pierwszeństwo użycia w ochronie kukurydzy
przed chorobami mają metody niechemiczne:
agrotechniczna i hodowlana.
W metodach agrotechnicznych bardzo ważną
rolę w ograniczaniu szkodliwości chorób
odgrywa
właściwy dobór stanowiska pod
uprawę
,
które wpływa na ogólną kondycję
roślin. Należy więc pod siew przeznaczać te
pola, które warunkują roślinom prawidłowy
rozwój. Z uwagi na to, że większość
patogenów zimuje w glebie lub resztkach
pożniwnych kukurydzy, w związku z czym
wskazane jest zastosowanie
płodozmianu
,
obejmującego co najmniej 2–3 letnią przerwę
w uprawie kukurydzy na tym samym polu.
Migrację niektórych patogenów z innych
roślin żywicielskich może ograniczyć
izolacja
przestrzenna
.
Zaleca się zwłaszcza izolację
od ubiegłorocznych pól pokukurydzianych,
na których zgromadzony jest materiał
infekcyjny wielu chorób. Część zgromadzonych
w glebie patogenów można unieszkodliwić
za pomocą
zabiegów mechanicznych
gleby
m.in. bronowaniem, agregatem uprawowym,
orką jesienną.
W celu ograniczenia licznego pojawu
niektórych grzybów chorobotwórczych
zaleca się dobierać do uprawy
odmiany
mniej podatne
na porażenie. Jest to tak
zwana metoda hodowlana. Na rynku można
znaleźć mieszańce słabiej uszkadzane m.in.
przez głownię kukurydzy, fuzariozę kolb oraz
zgniliznę korzeni i zgorzel podstawy łodygi.
Informacje na temat podatności odmian
można znaleźć w materiałach COBORU,
a także w katalogach firm hodowlanych lub
dystrybutorów nasion.
Przeprowadzając
siew
należy zwrócić uwagę
na jego głębokość, a także termin wykonania.
Żółta plamistość liści - porażona roślina (fot. P. Bereś)
Żółta plamistość liści kukurydzy (fot. P. Bereś)
19
PRODUKCJA ROŚLINNA