str.1, z późn. zm.), w którym określone zostały
wytyczne dotyczące bezpieczeństwa żywności
i pasz,
6)
rozporządzenia (WE) nr 1829/2003
Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22
września 2003 r. w sprawie genetycznie
zmodyfikowanej żywności i paszy (Dz. Urz. UE
L 268 z 18.10.2003, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 32, str. 432),
7)
rozporządzenia (WE) nr 1830/2003
Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22
września 2003 r. dotyczącego możliwości
śledzenia i etykietowania organizmów
zmodyfikowanych genetycznie oraz
możliwości śledzenia żywności i produktów
paszowych wyprodukowanych z organizmów
zmodyfikowanych genetycznie i zmieniającego
dyrektywę 2001/18/WE (Dz. Urz. UE L 268
z 18.10.2003, str. 24; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 32, str. 455).
Rozporządzenia ww., a w szczególności
rozporządzenie nr 178/2002 oraz nr 183/2005
nakładają na każdy podmiot działający
na rynku pasz odpowiedzialność za produkcję
i wprowadzenie do obrotu bezpiecznych pasz.
2.
Jakie są wymogi w zakresie
bezpieczeństwa pasz?
Zgodnie z przepisami ustawy o paszach,
która ma na względzie ochronę zdrowia
ludzi i zwierząt, ochronę środowiska oraz
zapewnienie właściwej jakości produktów
pochodzenia zwierzęcego, a także przepisami
rozporządzeń WE wprowadzonymi
do krajowego porządku prawnego, podmioty
działające na rynku pasz tzn. zarówno
podmioty wytwarzające pasze jak
i wprowadzający je do obrotu
powinny zapewnić:
–
aby pasze
spełniały
wymagania określone właściwymi wymogami
prawa żywnościowego na wszystkich etapach
produkcji, przetwarzania i dystrybucji, oraz
–
kontrolowanie i przestrzegania tych
wymogów.
W związku z powyższym pasza, która jest
niebezpieczna nie może być wprowadzana
do obrotu, ani nie może mieć zastosowania
w żywieniu zwierząt.
3.
Pasza niebezpieczna, czyli jaka?
Pasza jest uznana za niebezpieczną
do wykorzystania zgodnie z jej
przeznaczeniem, jeżeli ma negatywne skutki
dla zdrowia ludzi lub zwierząt i powoduje,
że spożywanie żywności uzyskanej ze zwierząt
przeznaczonych do produkcji żywności z jej
użyciem jest niebezpieczne dla ludzi.
W świetle powyższego zgodnie z art. 15
ustawy o paszach zabrania się wytwarzania,
wprowadzania do obrotu i stosowania
w żywieniu m.in.:
•
substancji i produktów szkodliwie
wpływających na zdrowie zwierząt, jakość
produktów pochodzenia zwierzęcego
lub środowisko, zwanych „substancjami
zabronionymi” – wykaz substancji
zabronionych określony jest w załączniku
III do rozporządzenia nr 767/2009,
•
pasz zawierających „substancje
niepożądane” w ilości przekraczającej ich
dopuszczalną zawartość – szczegółowy
wykaz tych substancji wraz z określeniem
dopuszczalnych ich zawartości w paszach
określa rozporządzenie MRiRW z dnia
z dnia 6 lutego 2012 r. w sprawie
zawartości substancji niepożądanych
w paszach (Dz. U. 2014. 206 j.t.),
•
pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz
organizmów genetycznie zmodyfikowanych
przeznaczonych do użytku paszowego
–
zakaz ten ma obowiązywać z dniem 1
stycznia 2017 r.
4.
Co reguluje ogólne zasad higieny pasz?
Zagadnienia dotyczące ogólnych zasad higieny
pasz, warunków zapewniających możliwość
prześledzenia drogi paszy, oraz warunków
rejestracji oraz zatwierdzania zakładów
Pasza jest uznana
za niebezpieczną
do wykorzystania
zgodnie z jej
przeznaczeniem,
jeżeli
ma negatywne
skutki dla zdrowia
ludzi lub zwierząt
i powoduje,
że spożywanie
żywności
uzyskanej
ze zwierząt
przeznaczonych
do produkcji
żywności z jej
użyciem jest
niebezpieczne dla
ludzi.
33
PRODUKCJA ZWIERZĘCA