Page 35 - Gazeta Agronews Nr.14

rzepakowej główny wpływ ma wzrost
produkcji krajowej.
Szacuje się, że zużycie
wysokobiałkowych surowców
paszowych w sezonie
2013/14
wyniesie
ok. 3,30 mln ton,
wobec 3,42 mln
ton w sezonie
2012/13
i 3,63
mln ton przed
dwoma sezonami.
Ograniczenie zużycia
surowców
wysokobiałkowych w dwóch ostatnich
sezonach jest konsekwencją utrzymującej się
tendencji spadkowej w chowie trzody oraz
podrożenia komponentów wysokobiałkowych
w relacji do zbóż, w tym zwłaszcza
względem kukurydzy, której
wykorzystanie na pasze w tym
okresie wzrosło.
Według wstępnych
prognoz zużycie
surowców
wysokobiałkowych
w sezonie 2014/15
może wynieść
ok. 3,5 mln ton i być
o ok. 5% większe
niż w sezonie 2013/14.
Prognozuje się ok. 5%
wzrost importu
i wykorzystania
śrut oleistych.
Ewentualny wzrost
produkcji strączkowych
pastewnych również
umożliwi zwiększenie ich
zużycia.
W kwestii
wprowadzenia
35
PRODUKCJA ZWIERZĘCA