Page 20 - Gazeta AgroNews Nr 15

W
celu walki z chorobami, w miarę
możliwości powinno łączyć się
wszystkie metody znane w ochronie
roślin. Metoda chemiczna nie jest jedyną,
która jest przydatna w walce z grzybami
chorobotwórczymi. W praktyce zdarza się, że
często nieświadomie, rolnicy doskonale realizują
zasady obowiązujące w integrowanej ochronie.
Wybór odmiany do uprawy to jeden
z pierwszych etapów walki z chorobami.
Zwracamy uwagę na to, aby wybierać odmianę
charakteryzującą się wysoką odpornością
na porażanie przez ważne gospodarczo
choroby powodowane przez grzyby, takie
jak:
Leptosphaeria maculans, L. biglobosa,
Alternaria spp., Sclerotinia sclerotiorum
i tolerancyjne na zakażenie przez przetrwalnika
Plasmodiophora brassicae
.
Wymienione agrofagi
są sprawcami suchej zgnilizny kapustnych,
czerni krzyżowych, zgnilizny twardzikowej i kiły
kapusty. Są to choroby, z wyjątkiem zgnilizny
twardzikowej, rozwijające się już jesienią,
dodatkowo w tym okresie obserwuje się też
objawy szarej pleśni. W czasie długiej i ciepłej
jesieni, w przypadku odmian wrażliwych,
dochodzi do bardzo silnego porażenia korzeni
roślin przez sprawcę kiły kapusty (
P. brassicae
).
Takie plantacje w skrajnych przypadkach muszą
ulec likwidacji. W przypadku, gdy do uprawy
wybierze się odmianę o podwyższonej
odporności na daną chorobę to trudno jest
zauważyć, że choroba ta kiedyś stanowiła ważny
problem. Sam wybór odmiany nie wystarczy
jednak, aby nie było problemów z patogenami.
Praktyka wie, że nie ma odmiany odpornej
na wszystkie występujące choroby, a wybór
odmian polega na tym, że posiada się wiedzę
o chorobach występujących w gospodarstwie
czy danym regionie uprawy.
ZWALCZANIE CHORÓB
RZEPAKU JESIENIĄ
PRZY PLANOWANIU ZWALCZANIA CHORÓB RZEPAKU
PRODUCENCI POWINNI UWZGLĘDNIĆ TO, ŻE
W KRAJACH UNII EUROPEJSKIEJ OBOWIĄZUJĄ ZASADY
INTEGROWANEJ OCHRONY PRZY OGRANICZANIU
OBECNOŚCI AGROFAGÓW, W TYM SPRAWCÓW CHORÓB.
Nowe technologie w zwalczaniu szkodników w rzepaku jesienią - Małgorzata
Gago, zarządzanie uprawą Rzepak i Kukurydza, Bayer Crop Science
20
PRAWO
NUMER 15
PRODUKCJA ROŚLINNA