Page 29 - Gazeta AgroNews Nr 15

W ratowanie polskich jabłek zaangażowała
się również Polska ambasada
w Waszyngtonie. Placówka przygotowuje się
do rozpoczęcia kampanii na rzecz otworzenia
amerykańskiego rynku dla jabłek, których
nie chce już Rosja. Ambasador Ryszard
Schnepf apeluje do Amerykanów, aby wsparli
inicjatywę.
Problem z papryką
W obecnej sytuacji największy problem
zaczynają stanowić produkty bardzo wrażliwe,
jak np. kapusta i papryka, których nie da się
dłużej przechowywać.
Te produkty będą musiały być zdjęte z rynku
i trzeba będzie je biodegradować – mówi
minister Sawicki.
Poszkodowani rolnicy liczą na rekompensaty
i przywołują analogiczną sytuację, która miała
miejsce w 2008 roku. Wówczas to z powodu
wykrycia bakterii
Escherichia
coli drastycznie
spadła sprzedaż ogórków, sałaty i pomidorów,
a część warzyw trzeba było wycofać z rynku.
Wtedy odszkodowania wypłaciła rolnikom
Agencja Rynku Rolnego.
By pomóc unijnym rolnikom poradzić sobie ze
skutkami rosyjskiego embarga, Komisja Europejska
uruchomiła nadzwyczajny system wsparcia dla
producentów owoców i warzyw. W ramach
tych działań KE przeznaczyła 125 mln euro na
rekompensaty za wycofanie z rynku niektórych
szybko psujących się owoców i warzyw. Kolejne
33
mln euro zostało odblokowane na pomoc
dla rynku brzoskwiń i nektarynek. Komisja
poinformowała również, że dodatkowe 30 mln
euro zostanie udostępnione w celu wzmocnienia
programów promocji na rynkach krajów trzecich,
począwszy od roku 2015.
Jednak na początku września KE zawiesiła
wsparcie dla sektora szybko psujących się
owoców i warzyw, gdyż wstępne wnioski
o rekompensaty przekroczyły poziom 125 mln
euro, a niektóre wnioski budziły zastrzeżenia.
KAMILA SZAŁAJ
Tabela 3.
POLSKI EKSPORT WARZYW DO ROSJI (W TYS. EURO)
Pomidory świeże
42 650
Kapusta, kalafiory, kalarepa
23 578
Marchew, rzepak, buraki, seler
5065
Ogórki świeże
4 451
Cebula, czosnek, szalotka, pory
2320
Sałata, cykoria
1271
Ziemniaki świeże
369
Inne świeże warzywa
48 655
Źródło: bip.minrol.gov.pl
Tabela 4.
POLSKI EKSPORT OWOCÓW DO ROSJI (W TYS. EURO)
Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
273 437
Winogrona, świeże lub suszone
4 973
Melony (łącznie z arbuzami) i papaje, świeże
20 369
Morele, wiśnie, brzoskwinie
(
łącznie z nektarynami)
20 369
Inne świeże owoce
13 564
Źródło: bip.minrol.gov.pl
Tabela 5.
EKSPORT POLSKICH PRODUKTÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH DO
ROSJI W 2013 ROKU - NAJWAŻNIEJSZE TOWARY (W MLN EURO)
Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
273,4
Sery i twarog
107,3
Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone
99,4
Inne warzywa świeże lub chłodzone
48,7
Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające
kakao
45,4
Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione
45,3
Pomidory świeże lub chłodzone
42,7
Warzywa niegotowane lub gotowane na parze,
zamrożone
42,4
Pozostałe warzywa przetworzone lub
zakonserwowane, mrożone
38,7
Chleb, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka
33,4
Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska
23,6
Źródło: bip.minrol.gov.pl
29
TECHNOLOGIA ROLNA