w zakresie wspierania rozwoju lokalnych
społeczności.
n
Zarządzanie glebą poprzez stosowanie
nawożenia opartego o wcześniejsze badania
gleby, stosowanie poplonów, czy przyorywanie
resztek pożniwnych – to tylko kilka z wielu
elementów wprowadzonych w naszym
gospodarstwie.
4.
Jakie korzyści płyną dla firmy z racji
udziału w projekcie?
Korzyści dla firmy z racji udziału w projekcie
powinny być adekwatne do korzyści dla
gospodarstwa rolnego, prowadzącego
produkcję w sposób zrównoważony. Będzie to,
w perspektywie następnych kilkudziesięciu lat,
możliwość dostarczania kluczowego surowca,
który będzie przewidywalny i powtarzalny.
Budując relację z naszymi dostawcami, stawiamy
na długoletnią współpracę. Z tego powodu
nie chcemy, aby nasi kontrahenci nastawieni
byli na krótkotrwały zysk kosztem środowiska
i społeczeństwa. Chcielibyśmy, aby firmy
dostarczające nam surowiec, dostarczały go
także za 5 i 50 lat oraz by był on bezpieczny dla
konsumenta.
5.
Jak przewiduje Pan przyszłość
gospodarstw rolnictwa zrównoważonego?
Myślę, iż w najbliższej przyszłości tylko te
gospodarstwa, które prowadzą produkcję
w sposób zrównoważony, będą w stanie
utrzymać się na rynku. Producenci żywności
i klienci będą wywierać coraz większy nacisk
na producentów rolnych, którzy, jeśli nie
dostosują się na czas, stracą rynki zbytu
na swoje produkty. Zrozumienie zasady,
iż produkcja rolna musi brać pod uwagę
ochronę środowiska, nie może odbywać się
kosztem pracowników i lokalnej społeczności,
a w tym samym czasie musi przynosić godziwe
wynagrodzenie rolnikowi, za które będzie
on w stanie utrzymać siebie i swoją rodzinę
oraz modernizować swoje gospodarstwo,
jest pierwszym niezbędnym elementem
pozwalającym na prowadzenie rolnictwa
zrównoważonego.
JAROSŁAW WAŃKOWICZ
DYREKTOR DZIAŁU ZARZĄDZANIA SUROWCEM
FARM FRITES POLAND SA. W LĘBORKU
37
PRODUKCJA ROŚLINNA