Page 41 - Gazeta AgroNews Nr 15

W
yniki w tej ocenie najczęściej
mieszczą się między 2,0 a 4,0.
Zarówno wyniki poniżej 2,0
jak i te powyżej 4,0 są ekstremalne
i wymagają natychmiastowego leczenia
lub też natychmiastowej reakcji w celu
odbudowania lub zredukowania masy ciała.
Stopnie za ocenę rezerw tłuszczowych
mieszczą się w skali od 1 do 5, co 0,25
punktu.
Krowa z oceną nr 1 jest ekstremalnie
wychudzona, nr 2 chuda, nr 3 średnia, nr 4
opasiona, nr 5 otyła.
Metoda BCS polega na obserwacji
i sprawdzeniu za pomocą dotyku miejsc
zlokalizowanych w okolicach miednicy
i lędźwi.
Kiedy powinniśmy oceniać
kondycję krów?
Docelowo warto dokonywać oceny raz
w miesiącu, przy czym najbardziej istotne są
terminy podane w tabeli poniżej.
FAZA LAKTACJI
PUNKTY BCS
Przy wycieleniu
3,5 (3,25-3,75)
60
dni po wycieleniu
3 (2,50 – 3,25
100
dni przed zasuszeniem 3,5 (3,00-3,50)
Przy zasuszeniu
3,5 (3,25-3,75)
Rys. 1
Rys. 2
Rys. 3
Rys. 4
V – oznacza kondycję mniejszą lub równą 3
U – oznacza kondycję większą niż 3
41
PRODUKCJA ZWIERZĘCA